Exposities

Zaterdag 20 en zondag 21 november 2021 van 13.00 - 17.00 uur in Cultureel Centrum de Schoof aan het Kerkelaantje 1 te Wervershoof.

Gratis entree, geheel volgens de richtlijnen van het RIVM, dus QR-code verplicht.


Expositie ‘Raadhuis Wervershoof 80 jaar’

‘Een trotsch bezit voor Wervershoof’ West-Friesland’s mooiste raadhuis.

Zo luidde de kop in het Dagblad voor West-Friesland op 3 mei 1940.  Nadat het gebouw op 1 mei was ingewijd door pastoor Pieterse, gaf burgemeester Raat een rondleiding door het nieuwe gebouw voor genodigden en de pers. Op 5 mei mocht de bevolking het gebouw bezichtigen. De officiële opening werd nog even uitgesteld, omdat hier en daar nog een laatste hand aan moest worden gelegd. Door het uitbreken van de oorlog op 10 mei is dat er helaas nooit van gekomen. In het tachtigjarig bestaan van het Raadhuis is er heel veel vergaderd, gewerkt, getrouwd, herdacht en gevierd. Het  gebouw heeft altijd een centrale plaats ingenomen in Wervershoof, zowel letterlijk, door zijn ligging in het hart van het dorp, als figuurlijk.  Door middel van de expositie ‘Raadhuis Wervershoof 80 jaar’ proberen we met zo’n 400 foto’s,  voorwerpen en documenten een overzicht te geven van activiteiten die  er hebben plaats gevonden, van mensen die er hebben gewerkt en van de vele gebeurtenissen in en om het Raadhuis. Het gebouw zelf zorgt hierbij voor een prachtige entourage. Het hele interieur is nog zo goed als authentiek, waardoor we ons, volgens eerder genoemde krant, ‘begeven in een sfeer van eenvoudige voornaamheid, waardoor men zich soms in een oud kasteel zou wanen’.  Op 14 september, de Open Monumentendag 2019, wordt de expositie om 10.30 uur geopend  door de eigenaar van het gebouw, Jos Botman en door Jaap Raat, de zoon van oudburgemeester Raat, die in augustus 1939 als driejarige peuter de eerste steen heeft gelegd.  Van 11.00 tot 16.00 uur is de expositie open voor het publiek en vervolgens op iedere laatste zaterdag van de maand. Er is een lift in het gebouw. 
 

-----------------------------------------------------

Zaterdag 25 mei is de laatste expositie van dit seizoen in het Oude Raadhuis.

Zo’n twintig cursisten van onze Wervershoofse kunstenares Ankie van Lier tonen het werk dat ze tijdens hun cursus hebben gemaakt. Er worden op deze expositie schilderijen getoond met portretten, stillevens en dieren, alle in pastelkrijt. Uiteraard kiezen de cursisten hun mooiste werkstukken uit, wat weer een prachtige schilderijententoonstelling belooft.

Ook de foto’s van het werk van de Wervershoofse kunstenaar Arie Karsten (1916-2006) zijn tijdens deze openstelling voor de laatste keer te bezichtigen. Naast zijn schilderijen van oude huizen, (polder)landschappenen en dorpsgezichten van Wervershoof en omgeving, maakt vooral de serie schetsen over de Hongerwinter veel indruk, evenals de gebrandschilderde houten panelen met oorlogstaferelen, die Stichting Oud Wervershoof van de familie Karsten geschonken kreeg. Deze expositie is tevens voorlopig de laatste expositie van lokale kunstenaars. Volgend seizoen zullen de exposities tijdens de openstellingen geheel gewijd zijn aan het 80-jarige Raadhuis. Het archief is tijdens de openstelling eveneens open. Hier zijn onze medewerkers u graag van dienst als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Er is een lift in het gebouw aanwezig; als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag.

We zijn open van 11.00 – 16.00 uur en de entree is zo als altijd gratis.

.

 

Expositie Ria Boon, Laura Copier en leerlingen Bets de Vries in het Oude Raadhuis

Zaterdag 30 maart stelt Stichting Oud Wervershoof het Raadhuis weer open voor publiek. Deze zaterdag zijn er schilderijen van Ria Boon, tekeningen van Laura Copier en keramiek van de leerlingen van Bets de Vries te bewonderen.

Plaatsgenoot Ria Boon-Schaper is al menig jaar lid van een schildersclub in Nibbixwoud. Daar ontwikkelde zij haar specialiteit met het schilderen van portretten. Zij deed dit eerst met pastelkrijt en is met olieverf doorgegaan. In opdracht heeft zij menig portret gemaakt of zelfs een huis, maar zij beheerst het ook om huisdieren of een landschap op doek te zetten. Met behulp van één of meer foto’s lukt het haar om iets unieks te creëren op doek waarop het karakter van de geportretteerde treffend wordt uitgebeeld. 

Het werk van Laura Copier kenmerkt zich voornamelijk door indringende portretten. Zij doet dit pas twee jaar, met verbazend mooie resultaten. Laura maakt al langer grafische tekeningen, die op een andere manier tot stand komen, waarover ze zelf zegt: "De tekening ontstaat in het proces, van tevoren is er niets uitgedacht". Het enige wat ze wel weet is welk dier het moet gaan worden en dan vormt de rest zich vanzelf. Ze blijft haar tekeningen net zo lang aanpassen tot de lijnen en vorm precies de juiste ‘flow’ hebben. Vrijwel al het werk van Laura is zwart/wit en dat is een bewuste keuze.

Kleien is de nieuwe yoga! De cursisten van atelierbd hebben hard gewerkt om het voor elkaar te krijgen om weer te kunnen exposeren in het Oude Raadhuis van Wervershoof. Vorige keer was het heel gezellig om met alle cursisten te exposeren. Het is altijd leuk om je werk te kunnen laten zien aan vrienden en bekenden. En aan iedereen die geïnteresseerd is in Kunst.

Verder zijn er de foto’s van het werk van de Wervershoofse kunstenaar Arie Karsten (1916-2006) te bezichtigen. Naast zijn schilderijen van oude huizen en dorpsgezichten van Wervershoof, maakt vooral de serie schetsen over de Hongerwinter veel indruk, evenals de gebrandschilderde houten panelen met oorlogstaferelen, die Stichting Oud Wervershoof van de familie Karsten geschonken kreeg. Ook het archief is open, waar onze medewerkers u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Er is een lift in het gebouw aanwezig; als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur en de entree is zo als altijd gratis.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Expositie schilderijen, keramiek en betonbeelden van Ramona Roozendaal en Gertrud Boon

Zaterdag 26 januari stelt Stichting Oud Wervershoof het Raadhuis weer open voor publiek. Deze zaterdag zijn er schilderijen en keramiek van Ramona Roozendaal en keramiek en betonbeelden van Gertrud Wijnker-Boon te bewonderen. Ramona komt uit Onderdijk. Zij exposeerde al eerder in het Raadhuis met keramiek, nu stelt ze  vooral haar schilderijen ten toon. Haar werk is deels gemaakt met acrylverf en een aantal met pastelkrijt. Sinds september is ze bij Ankie van Lier op cursus om portretten te leren pastellen. Zowel voor het schilderen als het keramieken maakt ze graag gebruik van vrouwelijke vormen.

Gertrud is een geboren en tot haar 15de jaar getogen Wervershoofse, waarna het gezin Boon naar Hem verhuisde. Zij heeft zich met name toegelegd op het werken met keramiek en het maken van betonnen beelden voor in de tuin. Achter haar huis heeft zij groot atelier ingericht, inclusief bakovens, gereedschap en een aparte afdeling voor het glazuren van keramiek. Hier geeft ze ook cursussen en workshops met lunch. Zij is een autodidact en zegt zelf: ‘Het bezig zijn met klei is een niet meer weg te denken deel van mijn leven.’

Verder zijn er de foto’s van het werk van de Wervershoofse kunstenaar Arie Karsten (1916-2006) te bezichtigen. Naast zijn schilderijen van oude huizen en dorpsgezichten van Wervershoof, maakt vooral de serie schetsen over de Hongerwinter veel indruk, evenals de gebrandschilderde houten panelen met oorlogstaferelen, die Stichting Oud Wervershoof van de familie Karsten geschonken kreeg. Ook het archief is open, waar onze medewerkers u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Er is een lift in het gebouw aanwezig; als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.

---------------------------------------------

Expositie schilderijen Arie Karsten en miniatuur kerststalletjes in het Raadhuis.

Aanstaande zaterdag 24 november is er in het oude raadhuis een expositie van de Wervershoofse kunstenaar Arie Karsten (1916-2006). Arie Karsten is geboren en getogen op Zeeweg 62 te Wervershoof. In 1940 begon hij een winkel in huishoudelijke artikelen in Voorburg. In de laatste oorlogsmaanden zat Arie ondergedoken bij zijn ouders in Wervershoof. In die periode maakte hij een indrukwekkende serie tekeningen over de hongerwinter. Ook schetste en schilderde hij in die maanden veel Wervershoofse huizen en dorpsgezichten, sommige vanaf oude ansichtkaarten, maar ook veel ter plaatse; meestal achterkanten van huizen, vanwege zijn onderduikpositie. En hij roeide vaak met een bootje de polder in, waar hij Wervershoofse landschappen tekende en schilderde.

Ook na de oorlog probeerde Arie tijd vrij te maken om te tekenen en te schilderen. Tijdens zijn werkzame periode als winkelier en koster gebeurde dat vooral tijdens vakanties, wat resulteerde in  een groot aantal schilderijen en zo’n 50 schetsboeken met tekeningen. Arie Karsten was een echte autodidact. Behalve een schildercursus in zijn jeugd, heeft hij geen lessen gehad voor het  tekenen, schilderen of zijn andere hobby’s glas graveren en brandschilderen. Op de expositie zijn ruim 30 originele schilderijen en de tekeningen over de hongerwinter te bezichtigen, plus foto’s van zijn overige schilderijen en van een aantal tekeningen. De foto-expositie blijft het hele seizoen nog te zien, de originele schilderijen zijn er alleen deze zaterdag.

Ook de nieuwste Skriemer, nummer 22, waarin een artikel is gewijd aan deze getalenteerde Wervershover, is deze middag verkrijgbaar. In de trouwzaal kunt u bovendien kijken naar een expositie van ongeveer 100 miniatuur kerststalletjes, die Dian Sijm in de loop der jaren verzamelde. Deze expositie brengt u vast al in de sfeer van de komende feestdagen en is een bezoekje eveneens zeker waard.

Het archief is open, waar Stichting Oud Wervershoof u graag van dienst is  als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw aanwezig. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.

------------------

Expositie Raadhuis: houtbewerking Jaap Beemsterboer en schilderijen Laura Copier en Bets de Vries.

Op zaterdag 29 september stelt Stichting Oud Wervershoof het voormalige raadhuis in Wervershoof weer open voor publiek. Na de succesvolle exposities van het vorige seizoen, waarin ruim 900 bezoekers de prachtige creatieve werken van onze dorpsgenoten kwamen bezichtigen, gaan we nog een seizoen op deze voet voort, hoewel niet meer iedere maand. Het seizoen wordt geopend met de exposities van Jaap Beemsterboer, Laura Copier en Bets de Vries.

Van Jaap Beemsterboer is een prachtige collectie houtbewerking te bewonderen. Hij gebruikt allerlei technieken, waarbij ook verschillende houtsoorten met elkaar, of met andere materialen worden gecombineerd. Als kind was Jaap al met hout bezig, al was het toen nog met lege sigarenkistjes. Vanaf zijn pensionering, zo’n 20 jaar geleden, voert hij zijn hobby bijna dagelijks uit, die hij zelf noemt: ‘Constructie, kunst? en/of bewerking’. Het vraagteken zet Jaap zelf achter kunst, maar iedereen die zijn werken ziet zal beamen dat dit Kunst is! Het werk van Laura Copier kenmerkt zich voornamelijk door indringende portretten. Zij doet dit pas een jaar, met verbazend mooie resultaten. Laura maakt al langer grafische tekeningen, die op een andere manier tot stand komen, waarover ze zelf zegt: "De tekening ontstaat in het proces, van tevoren is er niets uitgedacht". Het enige wat ze wel weet is welk dier het moet gaan worden en dan vormt de rest zich vanzelf. Als iets niet naar haar zin is, blijft ze net zo lang aanpassen tot de lijnen en vorm precies de juiste ‘flow’ hebben. Vrijwel al het werk van Laura is zwart/wit en dat is een bewuste keuze.

De meeste mensen uit deze omgeving zullen Bets de Vries wel kennen van de keramiek. Ze maakt echter ook schilderijen, hoewel ze daar niet erg mee naar buiten treedt. Bets schildert bij Kunst op Zolder, een groep creatieve mensen die eens in de week in Hoorn bij elkaar komen om te schilderen, het maken van keramiek, en/of brons. Ze maakt nu o.a. abstracte schilderijen, waarvan ze zelf zegt : “Iets wat gemakkelijk lijkt, maar het lang niet is.” Zaterdag kunnen we ook met deze kunstvorm van Bets kennis maken. Ook het archief is open, waar we u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw aanwezig. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Expositie Ankie van Lier en Sandra en Ramona Roozendaal in het Raadhuis

Aanstaande zaterdag 30 juni stelt Stichting Oud Wervershoof het oude Raadhuis weer open voor publiek. We hadden dit seizoen, met wisselende lokale exposanten, een record aantal bezoekers; het is zelfs mogelijk dat we zaterdag de 1000ste  bezoeker kunnen verwelkomen! We zijn er trots op dat we dit expositieseizoen mogen afsluiten met schilderijen van onze plaatselijke kunstenares Ankie van Lier en keramiek van Sandra en Ramona Roozendaal.

Ankie van Lier exposeert met een 30-tal portretten in pastelkrijt. Al van kinds af aan heeft zij een passie voor tekenen en schilderen van portretten en nadat zij zo’n tien jaar geleden kennis maakte met pastelkrijt is dat haar favoriete materiaal. In haar atelier aan de Dorpsstraat maakt zij portretopdrachten en geeft teken- en schilderlessen aan jong en oud. Als u een idee wilt krijgen van het werken met pastelkrijt kunt u haar zaterdag ook aan het werk zien in het Raadhuis.

Moeder en dochter Sandra en Ramona Roozendaal hebben samen keramieken als hobby. Sandra’s  eerste ervaring met keramiek was rond 1998 bij Thea Leo, van wie zij zes jaar les heeft gehad. In 2015 heeft ze samen met Ramona deze hobby weer opgepakt, nu bij Bets de Vries. Ramona vond het zo leuk, dat zij haar eigen kleioven kocht, zodat de dames nu lekker thuis aan de gang kunnen. Ze hebben allebei voorkeur voor het maken van vrouwenfiguren, opgebouwd uit kleiringen. Rakustoken vinden ze  het leukst om te doen, omdat het altijd een verrassing blijft hoe de beelden eruit komen te zien. Ook zij laten tijdens de expositie zien hoe hun werk tot stand komt.

Het archief is tevens open, waar onze vrijwilligers u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.

 


Expositie zussen Wissink en Marjan van Leeuwen in oude Raadhuis

Aanstaande zaterdag 26 mei is het oude Raadhuis weer open voor publiek. Deze keer exposeren vier plaatselijke kunstenaressen: Hermien, Annie en Ria Wissink en Marjan van Leeuwen.  

Van Hermien kunnen we textiele kunstvormen bewonderen. Ze werkt met verschillende materialen: stoffen, (veelal zelf geverfde lappen), vilt, wol en garens. Ze gebruik diverse technieken zoals stikken, droogvilten, weven, art-quilten en borduren en werkt zowel in het platte vlak, b.v. wandkleden, als driedimensionaal, b.v. een vogelhuis of vaas van stof.  

Ook Ria’s  grootste hobby is het om creatief bezig te zijn. In de loop van de jaren heeft ze veel schilderijen gemaakt en al meerdere cursussen gevolgd. Na 35 jaar werkzaam te zijn geweest in de kraamzorg is ze sinds kort met pensioen en leek het haar leuk om voor deze expositie het thema ‘moeder met kind’ te nemen. Daarnaast een aantal schilderijen die haar dierbaar zijn. Ook wil ze graag een aantal werken van keramiek laten zien. Het maken daarvan geeft haar, net als schilderen, veel plezier. 

Annie kocht twee jaar geleden op de Gemeenschapsveiling een workshop met pastelkrijt bij Ankie van Lier en beleefde hier zoveel plezier aan, met zo’n verbazend mooi resultaat, dat ze besloot hiermee door te gaan. Inmiddels heeft ze o.a. een hele serie portretten getekend, van mensen die ze tijdens haar vele reizen fotografeerde, waarmee haar drie grootste hobby’s worden samengebracht.

Marian van Leeuwen exposeert keramiek. Veel vrouwenbeelden, maar ook fantasieobjecten,  bijvoorbeeld voor de tuin. Hiervoor volgt ze nu een cursus in Enkhuizen, want ‘samen inspireer je elkaar’. Het bezig zijn met klei is voor Marjan een uitdaging op zich en er ontstaan vaak verrassende dingen. Het is altijd weer spannend hoe het uit de oven komt, vooral wat kleur betreft. Maar bovenal heeft ze er veel plezier in en dat vindt ze wel het belangrijkste.

Bij dit alles zijn ook de foto’s van de werken van Gerrit Grooteman nog te bezichtigen. Ook het archief is open, waar de vrijwilligers van Stichting Oud Wervershoof u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.

 

 


Expositie in het Oude Raadhuis: Schilderijen Annette Spigt en keramiek Mieke Beerepoot

Zaterdag 31 maart stelt Stichting Oud Wervershoof het Oude Raadhuis weer open voor publiek. Deze zaterdag zijn er schilderijen van Annette Spigt en keramiek van Mieke Beerepoot te bewonderen.

Annette tekende als kind al graag en goed. Ze is op haar 25ste bij een teken/schilder club gekomen, eerst in Hauwert, later in Nibbixwoud onder leiding van Kees Kaptein. Daar heeft ze heel veel technieken van het schilderen geleerd. Twee jaar geleden begon ze met een fijnschilderopleiding met olieverf en schilderen naar de technieken van de oude meesters. Hiervoor gaat ze een keer per maand naar Deventer. Met veel plezier geeft ze les in verschillende technieken aan een enthousiaste groep, waarbij ze weer doorgeeft wat ze heeft geleerd en nog leert. Door de opleiding van het fijnschilderen werkt ze nu heel veel met olieverf. Ze is ook met stillevens, stofbewerkingen en landschappen bezig geweest. Deze schilderijen zullen zaterdag ook te zien zijn.

 

Mieke heeft eerst zo`n 15 jaar op een schildercursus gezeten, maar had op een gegeven moment niet zoveel inspiratie meer, dus ging ze op zoek naar iets anders. Ze zit nu al ruim 10 jaar elke week een avond met haar handen in de klei bij de pottenbakkerij van Judith Schut in Zwaagdijk. Daar maakt ze  vazen, schalen, kopjes etc. op een draaischijf, die worden gedecoreerd met glazuren en engobes.

Tijdens de openstelling is bovendien de foto-expositie van de werken van Gerrit Grooteman nog te bezichtigen plus een zevental originele schilderijen van deze schilder. Ook deze keer is de openstelling dus zeker een bezoekje waard; bij de tentoonstellingen dit seizoen  denken wij van de organisatie telkens weer vol bewondering: Wat kunnen die dorpsgenoten wat!!

Ook het archief is open, waar we u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.

 


Expositie in het Oude Raadhuis

Schilderijen Liesbeth Kuip en Gertruud Botman en speksteen Marian Doodeman

 

Zaterdag 24 februari stelt Stichting Oud Wervershoof het Oude Raadhuis weer open voor publiek. Naast de blijvende foto-expositie van de werken van Gerrit Grooteman en zeven originele schilderijen van deze schilder, exposeren hier iedere maand plaatselijke kunstenaars. Deze zaterdag zijn er speksteensculpturen van Marian Doodeman en schilderijen van Liesbeth Kuip en Gertruud Botman te bewonderen.

Liesbeth begon rond haar 21ste  te tekenen. Ze probeerde van alles uit met olieverf, acryl, pastel en potlood en sloot zich ook aan bij een plaatselijke tekenclub. Ze werkt het liefst met pastel en tekent en schildert voornamelijk mensen of dieren. Gertruud schildert meestal met olieverf en tekent prachtig met grafiet. Zij creëert ook het meest portretten of dieren, maar ook stillevens. Marian begon op latere leeftijd met speksteen bewerken en maakte in enkele jaren een aantal hele mooie sculpturen.

Ook het archief is open, waar we u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.

 

 


Expositie in het Oude Raadhuis

Schilderclub Pigment en glaskunst Annet Stibbe

Zaterdag 27 januari stelt Stichting Oud Wervershoof het Oude Raadhuis weer open voor publiek.

Naast de blijvende foto-expositie van kunstschilder Gerrit Grooteman, exposeren hier iedere maand enkele plaatselijke kunstenaars. Deze zaterdag zijn er schilderijen van schilderclub Pigment en glaskunst van Annet Stibbe te bewonderen.

Schilderclub Pigment is een groep van dertien personen, vrijwel allen afkomstig uit Wervershoof. Vijftien jaar geleden begonnen als leerlingen van De Blauwe Schuit, komen ze nu nog steeds één keer in de week op donderdagavond bij elkaar in De Schoof om samen te tekenen of schilderen. In november stelden al zes leden van de groep hun mooiste werk ten toon, deze zaterdag exposeren Sandra Roozendaal, Leony Koeman, Nel Stavenuiter en Anita Botman. Er wordt gewerkt met pen, pastelkrijt, acryl en olieverf, dus is er een breed scala aan kunstwerken te zien.

Annet Stibbe vertelt over haar werk:

Sinds een aantal jaren ben ik bezig met glasfusen. Dit doe ik in mijn atelier onder de naam Liéver Creatiéver. Glasfusen is een techniek die in de glaskunst wordt gebruikt waarbij stukjes of repen glas van dezelfde of verschillende kleuren worden samengevoegd door ze (gedeeltelijk) te versmelten. Dit gebeurt in een daarvoor bestemde oven. Het mooie van glas vind ik dat er altijd een glinstering in zit en zeker als er licht op of doorheen valt geeft het een prachtig effect. Zo nu en dan combineer ik glas met keramiek, waarbij je kunt spelen met vorm en kleur.
Ik geef ook workshops en elke keer weer zijn de deelnemers verbaasd over hoe mooi hun werk is als het klaar is….het gaat er ‘ruw en scherp’ in en komt er ‘zacht en glanzend’ uit!
Wilt u zelf komen bekijken hoe mooi glas kan zijn en wilt u er meer over weten, dan zie ik u graag op de expositie!

Ook het archief is open, waar we u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.

 


Expositie in het Oude Raadhuis

Schilderclub Pigment en keramiek Bets de Vries

 

Zaterdag 25 november stelt Stichting Oud Wervershoof het Oude Raadhuis weer open voor publiek. Naast de blijvende foto-expositie van de werken van Gerrit Grooteman en enkele originele schilderijen van deze schilder, exposeren hier iedere maand enkele plaatselijke kunstenaars.

Deze zaterdag zijn er schilderijen van schilderclub Pigment en keramiek van Bets de Vries te bewonderen. Schilderclub Pigment is een groep van dertien personen, vrijwel allen afkomstig uit Wervershoof.
Vijftien jaar geleden begonnen als leerlingen van De Blauwe Schuit, komen ze nu nog steeds één keer in de week op donderdagavond bij elkaar in De Schoof om samen te tekenen of schilderen. Zij stellen graag hun mooiste werken ten toon. Er wordt gewerkt met pen, pastelkrijt, acryl en olieverf, dus is er een breed scala aan kunstwerken te zien.

Bets de Vries vertelt zelf over haar keramiek:

Ongeveer 15 jaar geleden ben ik begonnen met het maken van keramiek. Na een bezoek aan de kunstenaar Jean Linard in La Borne in Frankrijk raakte ik geïnspireerd.  Ik vind het heerlijk bezig te zijn met klei. Handvormen en gedraaide vormen maken, ik vind het allemaal geweldig om te doen. De handvormen bouw ik op in mallen, met rollen en/of platen.  Het bakken van de klei gebeurt in een elektrische oven, het afwerken met glazuur of pigment doe ik ook in de elektrische oven, in een gasoven of met primitieve stook, zoals raku, pitfire en smoorton. Er zijn heel veel mogelijkheden de klei te bewerken. Zie ook www.atelierbd.nl

Ook het archief is open, waar we u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.

 

 


Expositie in het Oude Raadhuis

Schilderijen van Jan Wenners en Big Ladies van Gertruud Hartog

Op zaterdag 28 oktober is het Oude Raadhuis weer opengesteld voor het publiek. Onze exposities tijdens de openstellingen op iedere laatste zaterdag van de maand hebben dit jaar een heel gevarieerd aanbod. Naast de blijvende foto-expositie van de werken van Gerrit Grooteman en enkele originele schilderijen van deze schilder, hebben we iedere keer plaatselijke kunstenaars uitgenodigd.

Aankomende zaterdag zijn de schilderijen van Jan Wenners en de beelden ‘Big Ladies’ van Gertruud Hartog-Knijn te bewonderen.
Jan Wenners is ruim 42 jaar actief geweest in de grafische industrie. In zijn vrije tijd heeft hij altijd al  getekend en geschilderd, waarin hij autodidact is. Hij schildert alleen onderwerpen die hem raken. Zijn schilderijen met als onderwerp tuinders en schuiten zijn ontstaan uit een stukje jeugdsentiment. Opgegroeid als tuinderszoon, met sloten rondom het huis, hebben schuiten en water hem altijd al aangetrokken. Een ander boeiend onderwerp is voor hem het portret, waarbij hij niet alleen de gelijkenis, maar ook het treffen van de persoonlijkheid een grote uitdaging vindt.

Gertruud Hartog is al vele jaren actief op creatief gebied. Nadat ze zich jarenlang bezig hield met allerlei verschillende kunstvormen heeft ze uiteindelijk haar passie gevonden in het maken van beelden van vrouwen met een maatje meer. Onder de naam Big Ladies ontwerpt ze krachtige vrouwenfiguren welke eigenwaarde en vrolijkheid uitstralen. Beelden van vrouwen met een vol figuur, in allerlei verschillende houdingen. De meeste van hen dragen een badpak dat in vele kleuren beschilderd is. Meer informatie: www.gertruudhartog.nl

Ook het archief is open, waar we u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.

 


Veel belangstelling tijdens Open Huis op zaterdag 30 september

Tijdens het sluitingsfeest van 200 jaar Wervershoof was ook het Raadhuis open voor onder meer een bezoek aan de nieuwe expositie van de kunstwerken van Gerrit Grooteman. Over belangstelling viel niet te klagen. Ruim 100 bezoekers kwamen een bezoekje brengen al dan niet in combinatie met deelname aan de reunie in de feesttent. Deze zaterdag waren ook nog zo'n 30 originele werken van Gerrit Grooteman te bewonderen. De expositie is tot en met eind juni 2018 iedere laatste zaterdag van de maand nog te bezoeken tussen 11.00 en 16.00 uur. De foto-expositie in de trouwzaal blijft het hele jaar hetzelfde maar naast de eigen werken van Gerrit Grooteman zullen vanaf eind oktober iedere maand verschillende lokale kunstenaars / hobbyisten hun creatieve werk laten zien. We hopen op veel belangstelling tijdens deze open dagen.

 


Open Monumentendag zaterdag 9 juni

Op zaterdag 9 september neemt het Oude Raadhuis weer deel aan de Open Monumentendag.
We hebben het thema van dit jaar: ‘Boeren, burgers en buitenlui’ invulling gegeven met een foto-expositie van de werken van onze plaatselijke kunstenaar Gerrit Grooteman (1923-1999). Deze schilder heeft in zijn leven heel veel op het schilderslinnen vastgelegd van de boeren, burgers en buitenlui in en om Wervershoof. Behalve zo’n 250 foto’s zijn er die dag een groot aantal originele schilderijen en tekeningen te bewonderen.
Ook het monument zelf, het voormalige Raadhuis, is een bezoekje waard. Bij de opening in 1940 werd dit pand gezien als een van de mooiste in Westfriesland en niet zonder reden. Architect Siebers, vooraanstaand architect, heeft tot in de kleinste details het
gebouw ontworpen, tot aan de asbak op het bureau van de burgemeester Raat.
Van 11.00 tot 17.00 uur bent u van harte welkom.


Expositie/openstelling 2017-2018

De fototentoonstelling, zoals hierboven beschreven, blijft het hele jaar te bezichtigen tijdens de openstellingen op de laatste zaterdag van de maand. Behalve bij de openstelling van 30 september bestaat de expositie dan echter nog alleen uit de foto’s en
slechts enkele originele kunstwerken, die in de Raadzaal te bezichtigen zijn. Voor onze andere ruimte hebben we lokale kunstenaars uitgenodigd om te exposeren tijdens de maandelijkse openstellingen, zodat we dit seizoen een heel gevarieerd expositieaanbod zullen hebben. Openingstijd: iedere laatste zaterdag van de maand (m.u.v. de maanden december, juli en augustus) van 11.00-16.00 uur.
 

De voorlopige agenda ziet er als volgt uit:

9 en 30-09: Gerrit Grooteman
28-10       : Jan Wenners: Schilderijen en Gertruud Hartog-Knijn: Keramiek Big Ladies
25-11       : Schilderclub ‘Pigment’ en Bets de Vries: Keramiek
27-01       : Schilderclub ‘Pigment’ en Annet Stibbe: Glassierkunst
24-02       : Liesbeth Pouw en Gertruud Botman(schilderwerk)
                   Marian Doodeman: Speksteen
31-03       : Annette Spigt (schilderwerk)
28-04       : Cursisten Bets de Vries (keramiek)
26-05       : Hermien, Annie en Ria Wissink:Textielkunst en schilderijen.
30-06       : Ankie van Lier portretten in pastelkrijt
Nog niet alle exposanten zijn op dit moment bekend.
De exposanten van de niet ingevulde data worden via de volgende Nieuwsbrief en Binding bekend gemaakt.


Op deze laatste zaterdag van de maand kunt u:

  • een steeds wisselende foto-expositie bekijken van oude foto's uit ons archief

  • een bezoek brengen aan ons archief en hier eventueel onderwerpen die u interesseren zelf opzoeken

  • in ons archief verschillende historische boeken bekijken

  • onze verzameling schilderijen van de Wervershoofse kunstschilders C. van Rootselaar en G. Grooteman bezichtigen

Hoewel dit al aanleiding voldoende is om langs te komen kunt u natuurlijk ook gewoon langskomen om het Raadhuis met zijn prachtige trouwzaal te bewonderen.

Verhuur trouwzaal

De trouwzaal kan eventueel ook gehuurd worden om zelf een expositie, muziek- of toneelvoorstelling te organiseren voor max. 50 bezoekers. Informatie hierover kunt u verkrijgen via contact.