Exposities

Expositie "Uitverkocht" in de herhaling op zondag 26 februari 2023

Stichting Oud Wervershoof organiseert op zondag 26 februari a.s. voor de 2e keer haar nieuwe expositie ‘Uitverkocht’, over de Wervershoofse winkels gedurende de laatste honderd jaar. Tot ver in de vorige eeuw waren dat er nogal wat en daarom belichten we deze keer alleen de winkeltjes (en horeca) waar de nering bestond uit voedsel en drinken. Men hoefde in vroegere tijd nog niet ver te gaan voor de dagelijkse boodschappen. Door het hele dorp stonden ze verspreid, de vele buurtwinkeltjes. Bovendien kwam de bakker, de melkboer en de groenteboer dagelijks aan huis. Ook de kruidenier, de slager en zelfs de tabakswinkelier deed wekelijks zijn ronde om de bestellingen op te nemen, waarna alles netjes bij de klanten thuis werd bezorgd. Met zoveel concurrentie was het op een bevolking van zo’n 2500 inwoners voor de vele winkeliers hard werken om de kost te verdienen, waarbij meestal het hele gezin werd ingezet. En waren in die tijd de vrouwen nog voltijds huisvrouw, hierop vormden de winkeliersvrouwen toch wel een uitzondering. Vooral de kruidenierswinkeltjes waren vaak het domein van de vrouw, soms ook als een soort weduwenpensioen.

Terwijl de bevolking vanaf de jaren zestig snel groeide, nam het winkelbestand steeds meer af: ze raakten ‘uitverkocht’. De belangrijkste reden daarvan was, vooral in deze branche, de opkomst van de supermarkten, maar ook de maatschappij veranderde. Op een veertigtal panelen nemen we u bij deze expositie mee naar vroegere tijden en gaan we stapsgewijs door de vele veranderingen tot aan de huidige situatie.

De expositie is van 11.00 tot 17.00 uur in S.C.C. De Schoof en de toegang is gratis.

De Skriemer vormde met de jaarlijkse vaste rubriek ‘Oôs Bedoening’ een belangrijke bron voor de nieuwe expositie. Ook tijdens de eerste Dorpskwis in juni bleek de Skriemer een onmisbaar naslagwerk te zijn. Reden te meer om te zorgen dat uw collectie compleet blijft, of misschien alsnog compleet te maken. Niet alle, maar de meeste oude edities zijn nog steeds verkrijgbaar.