Het Raadhuis

Een trotsch bezit voor Wervershoof” kopte De Nieuwe Hoornsche Courant op 3 mei 1940 bij de ingebruikname van het Raadhuis van Wervershoof, en “het mooiste raadhuis van West-Friesland – de oude schoonheid van de stadhuizen van Hoorn en Enkhuizen buiten beschouwing latende”.

Nog steeds heeft het oude Raadhuis met de voormalige veldwachterswoning een statige en waardige uitstraling en vinden vele bruidsparen de weg naar de stijlvolle gevel met de gebrandschilderde ramen en daarachter de Middeleeuws aandoende trouwzaal. Een plaatje, zo vinden zij.

Dat vindt ook de provincie Noord-Holland die op 16 december 1996 het raadhuis met de voormalige veldwachterswoning op de provinciale monumentenlijst plaatste. Het is “van architectuur- en cultuurhistorische waarde als merendeels gaaf bewaard gebleven voorbeeld van traditionalistische raadhuisbouw op het Noordhollandse platteland uit het late interbellum. Raadhuis en veldwachterswoning hebben daarbij een belangrijke situationele meerwaarde door hun markante ligging aan een plein en naast een driesprong.”

Per 1-1-2011 zijn de oude gemeenten Wervershoof, Andijk en Medemblik met elkaar gefuseerd in de nieuwe gemeente Medemblik. Per die datum kwam ook het Raadhuis in Wervershoof leeg te staan. Omdat wij als Stichting nog steeds geen eigen onderkomen hadden was dit voor ons een unieke kans. Na intensief overleg met de gemeente kon een huurcontract voor 10 jaar worden afgesloten. Per 1-1-2012 is het Raadhuis verkocht aan Botman Projectontwikkeling onder de voorwaarde dat wij als Stichting Oud Wervershoof het oude gedeelte konden blijven huren voor de afgesproken periode en dat wij het beheer hierover blijven voeren. In het nieuwe gedeelte zijn inmiddels verschillende appartementen en kantoorruimte gecreëerd maar het oude Raadhuis blijft als monument behouden.