Filmwerkgroep

"Het sprookje werd werkelijkheid"

De eerste notulen van de Filmgroep Wervershoof dateren van december 1968. De moeder van Tineke Rood, bestuurslid van de Gymvereniging Wervershoof, had op zolder een oude film gevonden van Wervershoof uit de jaren 1920-1930, die gemaakt was door de familie Koomen voor reclamedoeleinden voor hun winkels in Wervershoof en Medemblik. Bijna was deze film in de vuilnisemmer beland, maar door kordaat ingrijpen van Tineke kwam de film bij Piet Koning, voorzitter van de Gymvereniging terecht.

De film was gemaakt op 17,5 mm formaat, een niet gebruikelijk formaat voor de tijd van toen. Er bleek dan ook nergens een projector te zijn waarop de film kon worden afgespeeld. Via Foto Coenstad werd er door het hele land en zelfs via Kodak in het buitenland gespeurd naar een projector, maar helaas tevergeefs. Maar het bleef Piet Koning bezig houden. Hij gaf niet op.

In 1985 kwam Piet Koning in contact met Gerrit Koortens, die net als Piet zelf ook films maakte van allerlei evenementen in Wervershoof. Die bracht Piet Koning in contact met Filmstudio Otto in Soest, die de oplossing dacht te hebben. Maar helaas, ook dit liep op een teleurstelling uit. Tot hij in contact kwam met Mevr. Tine Dudink-Haring. Zij stond wekelijks op de Zwarte markt in Beverwijk en daar bleek wekelijks ook iemand te staan die antieke filmapparatuur verzamelde. Dat was een meneer Blokhuysen uit Amsterdam; hij had daar zelf een filmstudio en was lid van een filmhobbyclub. Dit bleek de gouden tip!! De heren Blokhuyzen en Mollema waren in het bezit van een Pathe 1928 projector en als enige exemplaar in Nederland geschikt om deze film af te spelen.

Deze meneer was zeer enthousiast en wilde de film wel over gaan zetten op 16mm. band en van geluid en ondertiteling voorzien. Maar om een goede kwaliteit te krijgen en een 'moederband' moest de film eerst worden overgezet op negatiefbeeld, die daarna weer op positief beeld kon worden omgezet. Dit was een kostbare klus maar met een financiële bijdrage van de Gemeente en de Gemeenschapsveiling kon dit gelukkig worden gerealiseerd.

Op 6 juni 1986 (17 jaar na de vondst van de eerste film) werd door Gymvereniging VVW (lees Piet Koning, Aad Goossens en Gerrit Koortens) de eerste filmavond gehouden en kon de film met beelden van 1928-1932 worden vertoond. Deze werd met veel enthousiasme ontvangen en de heren werden door veel verenigingen uitgenodigd meerdere filmavonden te organiseren. Vanaf dat moment kwam er ook meer filmmateriaal boven water en was de "Filmgroep Wervershoof" geboren. Van de familie Grent uit Onderdijk kwamen o.a. 4 filmrollen met fraaie beelden van Onderdijk in de jaren 1947-1950 en ook een dorpsfilm gemaakt in opdracht van de Gemeente in 1920 kwam in het bezit van de filmgroep. Om deze ook in goede kwaliteit om te zetten en van geluid en tekst te voorzien werd weer een beroep gedaan op een financiële bijdrage van de Gemeente en de Gemeenschapsveiling. Ook de Rabobank werd benaderd als sponsor en zij nam een deel van de kosten voor haar rekening en zo konden deze prachtige beelden voor het nageslacht worden behouden.

Daarna kwam er al snel meer materiaal binnen, het een wat beter opgenomen als het ander, maar de filmgroep was er blij mee. In de schuur van Piet Koning werd een gedeelte tot filmzaal omgebouwd en daar werd door de leden van de werkgroep veel werk verricht. Alle films werden per beeldje bekeken, veel plak- en knipwerk en ook het inspreken van de films was een stevige klus. In 1990 werd al het filmmateriaal omgezet naar 8 mm band, het voor die tijd gangbare formaat. De filmgroep werd uitgebreid met meer enthousiaste vrijwilligers zoals Ton Lakeman, Trudy Grent, Ton Broedersz en Dora Commandeur.

In februari 1998 werd het voor de heren Koning en Koortens tijd om het stokje volledig over te geven aan de nieuwe vrijwilligers. In april 2000 werd de Filmgroep Wervershoof samen  met de werkgroep Oud Wervershoof en de werkgroep "De Skriemer" ondergebracht in een nieuw op te richten Stichting Oud Wervershoof. Ton Lakeman trad namens de filmgroep toe tot het bestuur van de Stichting en samen met Willem van Leeuwen is inmiddels het meeste verkregen materiaal gedigitaliseerd en op DVD gezet. Uit al dat materiaal zijn 6 unieke DVD's samengesteld onder de titel "Van Ouds-Her"