Nieuws

Expositie ‘Uitverkocht’

Stichting Oud Wervershoof organiseert op 19 en 20 november haar nieuwe expositie ‘Uitverkocht’, over de Wervershoofse winkels gedurende de laatste honderd jaar.

Tot ver in de vorige eeuw waren dat er nogal wat en daarom belichten we deze keer alleen de winkeltjes (en horeca) waar de nering bestond uit voedsel en drinken. Lees hier verder.

---------------------------------------------------

Opbrengst Rabo Clubsupport 2022 

Afgelopen maandag hebben Margriet en ik voor de Stichting Oud Wervershoof een cheque met het mooie bedrag van € 375,53 mogen ophalen. Dit bedrag zal besteed worden aan de nieuwe foto-expositie "Uitverkocht", die op 19 en 20 november a.s. te bewonderen in Cultureel centrum de Schoof.

Bij deze willen wij alle mensen die een stem op onze stichting hebben uitgebracht heel hartelijk dank zeggen en hopen ook volgend jaar weer op uw stem te mogen rekenen.

Annie Wissink, penningmeester

 

 

Rabobank Clubsupport

Ook onze stichting doet dit jaar weer mee met de actie van de Rabobank: de Rabobank Club Support. Als lid van de Rabobank mag je meebeslissen welke maatschappelijke initiatieven ze ondersteunen. Ben je nog geen lid? Registreer je dan gratis via de  Rabo App. Het bedrag dat wordt uitgekeerd aan de vereniging of stichting is afhankelijk van het aantal stemmen dat een vereniging of stichting krijgt en het beschikbaar coöperatief dividend van de lokale Rabobank. De stemperiode is van 5 t/m 27 september en we hopen ook uw stem te krijgen om onze doelen te kunnen verwezelijken. 

Breng nu uw stem uit op onze stichting..........

VAN ONSCHATBARE WAARDE....

Stichting “Oud Wervershoof” probeert met haar vele activiteiten het verleden van ons dorp vast te leggen in een archief en op geschikte momenten te presenteren aan onze inwoners. Denk hierbij aan jaarboek “de Skriemer” met bijzondere en historische verhalen en informatie, thema-exposities, ondersteuning bij evenementen, digitale archivering van foto’s, films, artikelen, bidprentjes etc. op onze website. Dit alles wordt mede mogelijk met uw stem op onze Stichting tijdens de Rabo-ClubSupport-actie. De stemperiode is vanaf 5 t/m 27 september 2022. Door in te loggen in de Rabobank bankieren app of via de website en kan je klikken op Rabo ClubSupport. Ieder lid van de Rabobank mag 3 stemmen uitbrengen, maar maximaal 1 stem per club/vereniging/stichting. Wij hopen dat u “Oud Wervershoof” daarbij niet vergeet, want ons verleden is voor onze toekomst “van onschatbare waarde”. Onze dank is groot............

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Presentatie Skriemer 25 en expositie groot succes!

Afgelopen weekeinde was het groot feest in De Schoof. De 25e Skriemer van Stichting Oud Wervershoof werd gepresenteerd en veel artiesten werkten daar aan mee. Als eerste Theo en Els Spigt die dit jaar de eer te beurt viel om het eerste exemplaar te mogen ontvangen. Ze hebben dat verdiend door vaak hun medewerking te verlenen aan de avond en aan de inhoud van de Skriemers maar ook voor alles wat ze hebben gedaan met hun muziek. Optredens door een groot deel van Nederland, vaak voor bejaarden en in ziekenhuizen. Na de overhandiging zongen zij enkele liedjes, waarvoor zij een kist mee hadden gebracht waarin tekeningen van Jan Pannekeet zaten, die behoorden bij de liedjes die zij zongen. Sjaak Steltenpool had een speciaal lied geschreven op de melodie van ‘Over 25 jaar’; begeleid door de fanfare zong de hele zaal mee. KaBee trad op met een lied, waarin hij een tekst had geschreven, die een relatie had met de Coöperatie. Fok Berkhout vertelde over zijn bezoek aan Willem Kok in Australië. In de vorige Skriemer was een verhaal over Wim Kok te lezen. Hij had aan die reis een didgeridoo overgehouden en daar speelde hij op. Een apart geluid! Het was zeker zo apart als het lied dat werd gedraaid vanaf een cd met daarop een lied waarbij Willem werd begeleid door het geluid van een Harley Davidson. Nadat Margriet de Haan (secretaris) de redactieleden Ank, Tiny en Gidus, inclusief de afwezige Gerard, had gecomplimenteerd met het nieuwe boek kwam Ad Swart uit Lelystad het toneel op. Hij was ooit de winnaar van de eerste soundmix show en is begin jaren zestig als Amsterdammertje gastvrij opgevangen bij de familie Cees van den Berg. Als dank daarvoor trad hij belangeloos op en kon iedereen genieten van Roy Orbison, Conny Francis en andere oude toppers. Een prachtige avond, die weer vlekkeloos werd gepresenteerd door Peter Swart. De fotografie was in handen van Dick Haakman en zoals voorgaande jaren heeft Willem van Leeuwen alles weer op film vastgelegd voor het nageslacht. Iedereen nogmaals bedankt!

Zaterdag- en zondagmiddag werd onze eerste expositie met als thema "Puur Aars" in De Schoof gehouden. Heel veel foto’s die een beeld lieten zien van hoe ons dorp in de loop der jaren is veranderd. De expositie commissie heeft er veel werk aan gehad maar de reacties van de tientallen bezoekers vertelden dat het niet voor niets is geweest. Er kwamen  mooie verhalen los. Waarschijnlijk wordt de expositie herhaald aan het einde van de winter zodat nog meer mensen ervan kunnen genieten.

 

HISTORISCHE WANDEL- of FIETSROUTE.

In 2020 heeft de Stichting in het dorp een tiental borden geplaatst met historische foto’s en informatie over de omgeving waar dat bord staat. Tevens kun je met de QR-code op deze panelen snel extra foto’s en achtergrondinformatie op je smartphone binnenhalen. Die wandel- of fietsroute is ongeveer 5 km en laat je de mooiste historische plekjes van Wervershoof zien.

Dit project is mede tot stand gekomen door de Stichting 200 jaar Wervershoof, De Gemeenschapsveiling, Staalpartners en drukkerij De letter.. Lees hier wat de mogelijkheden zijn:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

MONUMENT LEVENSLICHT IN WERVERSHOOF

Als één van de 171 Nederlandse gemeenten vanwaar Joden, Roma en Sinti zijn gedeporteerd, herdenken wij deze avonden de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz en de 104.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Extra aandacht gaat hierbij uit naar de zestien Joodse slachtoffers uit de gemeente Medemblik.
Stenen hebben een bijzondere betekenis in zowel de Joodse herdenkingstraditie als in die van de Roma en Sinti. ‘Levenslicht’ wordt opgebouwd uit vijfhonderd stenen, die zachtjes aan en uit gaan, alsof ze ademen. Zo vertegenwoordigen zij degenen die gemist worden.
Ieder die om 19.00 uur aanwezig is, wordt in de gelegenheid gesteld een steen aan het monument toe te voegen. De eerste avond is de familie Grooteman aanwezig, kinderen en kleinkinderen van mevrouw Trudy Grooteman-Leger, die als zevenjarig Joods meisje in Onderdijk was ondergedoken. Zij verlenen medewerking aan de plechtigheid en herdenken hierbij de vele omgekomen familieleden van hun moeder.
Er worden deze avonden verhalen en gedichten voorgelezen, wat in zijn geheel een half uur à drie kwartier in beslag zal nemen. Daarna wordt het programma herhaald. Er kan dus tijdens de gehele openstelling op ieder moment worden aangesloten.
Ook bij slecht weer gaan de herdenkingen door, dan wordt ‘Levenslicht’ verplaatst naar de zaal in café van Rooijen.
Stichting Oud Wervershoof.