Nieuws

Expositie "Bedroivighoid" en uitreiking Skriemer nummer 27

Stichting Oud Wervershoof organiseert op 25 en 26 november haar nieuwe expositie ‘Bedroivighoid’. Deze tentoonstelling is een vervolg op ‘Uitverkocht’, de expositie van vorig jaar, waarin de Wervershoofse winkels met etenswaren, aangevuld met horeca, aan bod kwamen. Veruit het grootse deel van deze winkels is inmiddels verdwenen, dus uitverkocht, en dat geldt ook voor de meeste non-foodzaken die in de expositie ‘Bedroivighoid’ te zien zijn. 

Op veertig panelen komen ze allemaal langs, de winkels met manufacturen, kleding, meubels, schoenen, huishoudelijke en religieuze artikelen, speelgoed, verf en behang, fietsen, elektronica, boekhandels enzovoort, enzovoort. Tot de opening van het winkelcentrum in 1975 stonden de winkels overal verspreid door het dorp en ook daarna verhuisden ze niet allemaal gelijk massaal richting Raadhuisplein. Er bleef gelukkig nog lang veel bedroivighoid in het dorp zelf. Ook in het winkelcentrum veranderde er in die bijna vijftig jaar veel en was het een komen en gaan van ondernemers; de laatste jaren helaas meer gaan dan komen. Naast bovengenoemde winkels komen ook andere zaken, zoals de vele kappers, banken, postkantoor, benzinepompen, garages en dergelijke in deze expositie voorbij.

Met ruim 300 foto’s, aangevuld met veel advertenties, nemen we u bij deze expositie mee naar vroegere tijden en gaan we stapsgewijs door de jaren heen tot aan de huidige situatie. Het wordt ongetwijfeld opnieuw een feest van herkenning, waarbij ‘vergeten’ winkeltjes weer op het netvlies zullen verschijnen en er vast weer veel herinneringen zullen worden opgehaald. De expositie is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur in S.C.C. De Schoof, Kerkelaantje 1 en de toegang is gratis.

 

Skriemer 27

De Skriemer vormt met de jaarlijkse vaste rubriek ‘Oôs Bedoening’ een belangrijke bron voor de expositie. De nieuwe Skriemer 27 wordt op vrijdag 24 november gepresenteerd. Voorzitter Gidus van de Swaluw heeft met zijn vaste presentatieteam Sjaak Steltenpool en Peter Swart weer een gezellig en afwisselend programma in elkaar gezet, waarin de vele onderwerpen uit de nieuwe Skriemer via gesprek en interview, zang en muziek, video en anekdotes de revue zullen passeren. Hiervoor hebben een aantal artiesten hun medewerking toegezegd, zodat het ongetwijfeld weer een mooie avond wordt. Het programma wordt, zoals gewoonlijk, aan elkaar gepraat door Peter en van begeleidende beelden voorzien door Sjaak. De avond begint om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.30 uur en de toegang is gratis.

De nieuwe Skriemer bevat weer veel artikelen over breed uiteenlopende onderwerpen, soms uit een heel ver verleden, dan weer wat recenter, tot de kroniek van het afgelopen jaar. Met zijn 104 pagina’s vol interessante artikelen, nostalgische gebeurtenissen en humoristische verhalen, alle rijkelijk voorzien van foto’s, is Skriemer 27 zeker de moeite waard om aan uw serie toe te voegen.

Tot een uur na afloop van het programma is de Skriemer in de zaal verkrijgbaar. Ook tijdens de expositie ‘Bedroivighoid’ kunt u de Skriemer aanschaffen. De prijs is € 15 gebleven. Het boek is vanaf 25 november ook te koop bij Kleine Vonkjes in het winkelcentrum en bij Rheino’s op Dorpsstraat 50. Daar echter uitsluitend tegen contante betaling, of met QR-code (niet pinnen). En natuurlijk wordt bij onze vaste lezers de Skriemer nog steeds aan huis bezorgd.

---------------------------------------------------

Opbrengst Rabo Clubsupport 2023

Dit jaar hebben we het mooie bedrag van € 422,47 mogen ontvangen uit het fonds van de RaboClubsupport. Dit bedrag zal besteed worden aan de nieuwe expositie "Bedroivighoid' die op 25 en 26 november te zien is in Cultureel Centrum de Schoof. Alle mensen die hun stem op onze stichting hebben uitgebracht worden heel hartelijk bedankt. Hopelijk mogen we ook een volgend jaar weer op uw stem rekenen.

 

HISTORISCHE WANDEL- of FIETSROUTE.

In 2020 heeft de Stichting in het dorp een tiental borden geplaatst met historische foto’s en informatie over de omgeving waar dat bord staat. Tevens kun je met de QR-code op deze panelen snel extra foto’s en achtergrondinformatie op je smartphone binnenhalen. Die wandel- of fietsroute is ongeveer 5 km en laat je de mooiste historische plekjes van Wervershoof zien.

Dit project is mede tot stand gekomen door de Stichting 200 jaar Wervershoof, De Gemeenschapsveiling, Staalpartners en drukkerij De letter.. Lees hier wat de mogelijkheden zijn:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------