Nieuws

Breng nu uw stem uit op onze stichting..........

VAN ONSCHATBARE WAARDE....

Stichting “Oud Wervershoof” probeert met haar vele activiteiten het verleden van ons dorp vast te leggen in een archief en op geschikte momenten te presenteren aan onze inwoners. Denk hierbij aan jaarboek “de Skriemer” met bijzondere en historische verhalen en informatie, thema-exposities, ondersteuning bij evenementen, digitale archivering van foto’s, films, artikelen, bidprentjes etc. op onze website. Daarnaast muzikale presentaties in ons oude Raadhuis, dat tevens als trouwlocatie dient. En onlangs het plaatsen van historische informatieborden in de openbare ruimte. Dit alles wordt mede mogelijk met uw stem op onze Stichting tijdens de Rabo-ClubSupport-actie. De stemperiode is vanaf 5 t/m 25 oktober 2020. Door in te loggen in de Rabobank bankieren app of via de website en via ‘Zelf regelen’ en vervolgens ‘Mijn Lidmaatschap’ kan je klikken op Rabo ClubSupport. Hiervoor is geen stemcode nodig. Ieder lid van de Rabobank mag 5 stemmen uitbrengen, maar maximaal 2 stemmen op één club en wij hopen dat u “Oud Wervershoof” daarbij niet vergeet, want ons verleden is voor onze toekomst “van onschatbare waarde”. Onze dank is groot............

 

HISTORISCHE WANDEL- of FIETSROUTE.

In 2020 heeft de Stichting in het dorp een tiental borden geplaatst met historische foto’s en informatie over de omgeving waar dat bord staat. Tevens kun je met de QR-code op deze panelen snel extra foto’s en achtergrondinformatie op je smartphone binnenhalen. Die wandel- of fietsroute is ongeveer 5 km en laat je de mooiste historische plekjes van Wervershoof zien.

Dit project is mede tot stand gekomen door de Stichting 200 jaar Wervershoof, De Gemeenschapsveiling, Staalpartners en drukkerij De letter.. Lees hier wat de mogelijkheden zijn:

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

MONUMENT LEVENSLICHT IN WERVERSHOOF

Als één van de 171 Nederlandse gemeenten vanwaar Joden, Roma en Sinti zijn gedeporteerd, herdenken wij deze avonden de bevrijding van concentratiekamp Auschwitz en de 104.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Extra aandacht gaat hierbij uit naar de zestien Joodse slachtoffers uit de gemeente Medemblik.
Stenen hebben een bijzondere betekenis in zowel de Joodse herdenkingstraditie als in die van de Roma en Sinti. ‘Levenslicht’ wordt opgebouwd uit vijfhonderd stenen, die zachtjes aan en uit gaan, alsof ze ademen. Zo vertegenwoordigen zij degenen die gemist worden.
Ieder die om 19.00 uur aanwezig is, wordt in de gelegenheid gesteld een steen aan het monument toe te voegen. De eerste avond is de familie Grooteman aanwezig, kinderen en kleinkinderen van mevrouw Trudy Grooteman-Leger, die als zevenjarig Joods meisje in Onderdijk was ondergedoken. Zij verlenen medewerking aan de plechtigheid en herdenken hierbij de vele omgekomen familieleden van hun moeder.
Er worden deze avonden verhalen en gedichten voorgelezen, wat in zijn geheel een half uur à drie kwartier in beslag zal nemen. Daarna wordt het programma herhaald. Er kan dus tijdens de gehele openstelling op ieder moment worden aangesloten.
Ook bij slecht weer gaan de herdenkingen door, dan wordt ‘Levenslicht’ verplaatst naar de zaal in café van Rooijen.
Stichting Oud Wervershoof.