Nieuws

Expositie leerlingen Ankie van Lier in het Oude Raadhuis

Zaterdag 25 mei is de laatste expositie van dit seizoen in het Oude Raadhuis.

Zo’n twintig cursisten van onze Wervershoofse kunstenares Ankie van Lier tonen het werk dat ze tijdens hun cursus hebben gemaakt. Er worden op deze expositie schilderijen getoond met portretten, stillevens en dieren, alle in pastelkrijt. Uiteraard kiezen de cursisten hun mooiste werkstukken uit, wat weer een prachtige schilderijententoonstelling belooft. Ook de foto’s van het werk van de Wervershoofse kunstenaar Arie Karsten (1916-2006) zijn tijdens deze openstelling voor de laatste keer te bezichtigen. Naast zijn schilderijen van oude huizen, (polder)landschappenen en dorpsgezichten van Wervershoof en omgeving, maakt vooral de serie schetsen over de Hongerwinter veel indruk, evenals de gebrandschilderde houten panelen met oorlogstaferelen, die Stichting Oud Wervershoof van de familie Karsten geschonken kreeg. Deze expositie is tevens voorlopig de laatste expositie van lokale kunstenaars. Volgend seizoen zullen de exposities tijdens de openstellingen geheel gewijd zijn aan het 80-jarige Raadhuis.

Het archief is tijdens de openstelling eveneens open. Hier zijn onze medewerkers u graag van dienst als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Er is een lift in het gebouw aanwezig; als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur en de entree is zo als altijd gratis.

-----------------------------------------

Rabobank Clubkas Campagne 2019.

Wij doen als Stichting Oud Wervershoof ook dit jaar weer mee aan de Rabobank Clubkas Campagne. En u als lid van de Rabobank mag  5 stemmen verdelen over clubs die u een warm hart toedraagt. Daar horen wij toch ook bij?

Stemmen kan vanaf 23 april t/m 14 mei 2019.

=====================================================

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op 7 april sluit de Ierse formatie John Farmers’ Whistles het concertseizoen in het oude Raadhuis af.

Deze Ierse band van Westfriese (grotendeels Wervershoofse) bodem, bestaat uit Bas Berkhout-zang, gitaar, banjo, mandoline, trekzak en een aantal typisch Ierse instrumenten als bodràn, low-whistle, tin-whistles en spoons, Dieuwke van Ophem-zang en percussie, Jeroen Aker-zang, gitaar en mondharmonica, Perry Ligthart-accordeon, zang en percussie en Annah Postumius, die de band in 2016 kwam versterken, op viool. Door haar komst werd het toch al aanzienlijke instrumentarium nog verder uitgebreid, met als resultaat een nieuw, fris en nog breder geluid. Lees verder

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Foto Provincie Noord-Holland

Winterlezing Stichting Oud Wervershoof:
Archeologische opgravingen in het kader van de aanleg van de Westfrisiaweg.

Op woensdag 27 februari a.s. organiseert Stichting Oud Wervershoof de jaarlijkse winterlezing. Deze lezing wordt verzorgd door de Regio Archeoloog van West-Friesland Carla Soonius.
Voorafgaande aan de aanleg van de Westfrisiaweg is 25 hectare bronstijdlandschap opgegraven. Daarbij werden meer dan dertig boerderijen ontdekt. In de lezing zal Carla Soonius een overzicht geven van wat er allemaal gevonden is. West-Friesland was zo’n 4000 jaar geleden een zeer aantrekkelijk gebied om te wonen. Door de goede conserveringsomstandigheden valt er veel te vertellen over de levenswijze van de bronstijdboeren. Hoe zag hun boerderij eruit, wat hebben ze gegeten, waar zijn ze begraven? Doordat het botmateriaal goed bewaard is gebleven, zijn in het Huis van Hilde in Castricum maar liefst drie ‘Westfriezen’ gereconstrueerd. Aan de hand van deze reconstructies wordt het verhaal van de archeologie van Noord-Holland verteld.
U kunt die avond ook vondsten meenemen om het jaar van herkomst e.d. te laten bepalen. Het vondstmateriaal kan gewoon weer mee naar huis. Het is voor de archeologische dienst alleen belangrijk om te weten wat waar gevonden is. De lezing wordt gehouden in het Raadhuis.
Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.

===============================================

=============================================================

Expositie schilderijen, keramiek en betonbeelden van Ramona Roozendaal en Gertrud Boon

Zaterdag 26 januari stelt Stichting Oud Wervershoof het Raadhuis weer open voor publiek. Deze zaterdag zijn er schilderijen en keramiek van Ramona Roozendaal en keramiek en betonbeelden van Gertrud Wijnker-Boon te bewonderen. Zie de pagina Exposities voor meer informatie.

==============================================================

Kerstkoffieconcert met Christmas T(h)ree

In navolging van het gezellige kerstconcert van vorig jaar, organiseert Stichting Oud Wervershoof op zondag 23 december weer een kerstkoffieconcert in het Oude Raadhuis, deze keer met Martijn Berkhout en Sandra van der Poel. Martijn en Sandra maken deel uit van de band Image, maar treden ook regelmatig op als duo. Hun repertoire met sfeervolle luisterliedjes hebben ze speciaal voor deze gelegenheid uitgebreid met een aantal kerstklassiekers.  Ze worden deze middag bijgestaan door broer Bas Berkhout. Met z’n drieën zullen ze er alles aan doen om u, tussen de drukte van de kerstvoorbereidingen door, op een gezellige en ontspannen manier in juiste stemming van de komende feestdagen te brengen.

Het optreden is van 14.00 -16.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur. Er zijn slechts 50 plaatsen beschikbaar, dus reserveren wordt aangeraden. Kaarten à € 6,00 (inclusief koffie/thee en glühwein voor aanvang) reserveren: cam.berkhout@quicknet.nl of 0228-582377. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw; graag even vermelden bij het reserveren.
 

==============

Expositie schilderijen Arie Karsten en miniatuur kerststalletjes in het Raadhuis.

Aanstaande zaterdag 24 november is er in het oude raadhuis een expositie van de Wervershoofse kunstenaar Arie Karsten (1916-2006). Arie Karsten is geboren en getogen op Zeeweg 62 te Wervershoof. In 1940 begon hij een winkel in huishoudelijke artikelen in Voorburg. Op de expositie zijn ruim 30 originele schilderijen en de tekeningen over de hongerwinter te bezichtigen, plus foto’s van zijn overige schilderijen en van een aantal tekeningen. De foto-expositie blijft het hele seizoen nog te zien, de originele schilderijen zijn er alleen deze zaterdag.

Ook de nieuwste Skriemer, nummer 22, waarin een artikel is gewijd aan deze getalenteerde Wervershover, is deze middag verkrijgbaar. In de trouwzaal kunt u bovendien kijken naar een expositie van ongeveer 100 miniatuur kerststalletjes, die Dian Sijm in de loop der jaren verzamelde. Deze expositie brengt u vast al in de sfeer van de komende feestdagen en is een bezoekje eveneens zeker waard.

----------------------------------------------------

The Silo Drifters (Hank Williams-tribute) in het ‘Oude Raadhuis’ in Wervershoof

Zondagmiddag 28 oktober opent Stichting Oud Wervershoof het koffieconcertseizoen in het Oude Raadhuis met een optreden van de groep The Silo Drifters. The Silo Drifters is een country band die in de stijl van de jaren veertig en vijftig speelt. Een prominente rol is weggelegd voor de lapsteel (een zg. frying pan). Dit instrument kennen veel mensen ook als de Hawaiian gitaar of als de steelgitaar. Maar ook de fiddle, gitaar en mandoline hebben hun deel. Hank Williams en zijn stijl is hun leidraad. Zie voor uitgebreide beschrijving de pagina Culturele Activiteiten.

=========================

Expositie Raadhuis: houtbewerking Jaap Beemsterboer en schilderijen Laura Copier en Bets de Vries.

Op zaterdag 29 september stelt Stichting Oud Wervershoof het voormalige raadhuis in Wervershoof weer open voor publiek. Na de succesvolle exposities van het vorige seizoen, waarin ruim 900 bezoekers de prachtige creatieve werken van onze dorpsgenoten kwamen bezichtigen, gaan we nog een seizoen op deze voet voort, hoewel niet meer iedere maand. Het seizoen wordt geopend met de exposities van Jaap Beemsterboer, Laura Copier en Bets de Vries. Lees hier verder

---------------------------------------------------------------------

Nieuwsbrief september 2018

De nieuwsbrief van september 2018 is weer uit en kunt u hier lezen. Wilt u ook de Nieuwsbrief 4x per jaar ontvangen van ons? Meld u dan aan door een mail te sturen naar Nieuwsbrief@oudwervershoof.nl.

Expositie Ankie van Lier en Sandra en Ramona Roozendaal in het Raadhuis

Aanstaande zaterdag 30 juni stelt Stichting Oud Wervershoof het oude Raadhuis weer open voor publiek. We hadden dit seizoen, met wisselende lokale exposanten,  een record aantal bezoekers; het is zelfs mogelijk dat we zaterdag de 1000ste bezoeker kunnen verwelkomen! We zijn er trots op dat we dit expositieseizoen mogen afsluiten met schilderijen van onze plaatselijke kunstenares Ankie van Lier en keramiek van Sandra en Ramona Roozendaal. Lees verder

 

 


Mooie donatie van de Rabobank Clubkascampagne

Gisteravond hebben we het mooie bedrag € 509,81 toebedeeld gekregen van de Rabobank Westfriesland door deel te nemen aan de Rabobank Clubkascampagne!!! Op onze Stichting zijn 132 stemmen uitgebracht. Een onverwacht geweldig resultaat. De stichting is hier ontzettend blij mee en kan hier zeker weer goede dingen mee doen. Bedankt Rabobank en alle mensen die hun stem op onze stichting hebben uitgebracht!!!

 


Expositie zussen Wissink en Marjan van Leeuwen in oude Raadhuis

Aanstaande zaterdag 26 mei is het oude Raadhuis weer open voor publiek. Deze keer exposeren vier plaatselijke kunstenaressen: Hermien, Annie en Ria Wissink en Marjan van Leeuwen. Lees hier verder

 


Expositie in het Oude Raadhuis: schilderijen Annette Spigt en keramiek Mieke Beerepoot

 Zaterdag 31 maart stelt Stichting Oud Wervershoof het Oude Raadhuis weer open voor publiek. Deze zaterdag zijn er schilderijen van Annette Spigt en keramiek van Mieke Beerepoot te bewonderen. Lees hier verder

 


Koffieconcert in het Oude Raadhuis met Ierse band Coracle.

Op zondag 25 maart wordt het concertseizoen van Stichting Oud Wervershoof in het Oude Raadhuis afgesloten met Ierse muziek van de groep Coracle. Wie ooit in een echte Ierse pub is geweest, kent het unieke Ierse sfeertje, waar muzikanten en publiek gewoon door elkaar zitten. Mede door de kleinschaligheid en de gezellige opstelling in de mooie trouwzaal wordt die sfeer aardig benaderd, als de Ierse zanger Jim Spiers vol overgave het prachtige Danny Boy, The Dutchman, Song for Ireland of andere ballades ten gehore brengt, afgewisseld met de vrolijke liedjes, waar wiskey and beer regelmatig terugkerende onderwerpen zijn, en enkele opzwepende instrumentale nummers. 

 

Lees hier verder

 


Expositie in het Oude Raadhuis

Schilderijen Liesbeth Kuip en Gertruud Botman en speksteen Marian Doodeman

Zaterdag 24 februari stelt Stichting Oud Wervershoof het Oude Raadhuis weer open voor publiek. Naast de blijvende foto-expositie van de werken van Gerrit Grooteman en zeven originele schilderijen van deze schilder, exposeren hier iedere maand plaatselijke kunstenaars. Deze zaterdag zijn er speksteensculpturen van Marian Doodeman en schilderijen van Liesbeth Kuip en Gertruud Botman te bewonderen. Lees hier verder


Koffieconcert met Key2Hearts in het Oude Raadhuis

Op zondagmiddag 4 februari speelt Key2Hearts in het Oude Raadhuis. Dit trio was één van de verrassendste optredens tijdens de Muzikale Wandeling 2017, in zowel Wervershoof als Zwaagdijk-Oo st. Lees hier verder

Schilderclub Pigment en glaskunst Annet Stibbe in het oude Raadhuis

 

Zaterdag 27 januari stelt Stichting Oud Wervershoof het Oude Raadhuis weer open voor publiek. Naast de blijvende foto-expositie van kunstschilder Gerrit Grooteman, exposeren hier iedere maand enkele plaatselijke kunstenaars. Deze zaterdag zijn er schilderijen van schilderclub Pigment en glaskunst van Annet Stibbe te bewonderen. Lees hier verder


Nieuwsbrief januari 2018

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze Nieuwsbrief die 4x per jaar uitkomt?

Meld u dan nu aan via Nieuwsbrief@oudwervershoof.nl


Kerstkoffieconcert met Th ree of Us in het Oude Raadhuis

Zondagmiddag 24 december organiseert Stichting Oud Wervershoof weer een koffieconcert in de prachtige trouwzaal van het Oude Raadhuis van Wervershoof.

Three of Us wil u dan meenemen naar de wereld van de bijzondere componisten en tekstschrijvers die in het verleden grote namen waren. Denk daarbij aan Burt Bacharach, James Taylor, Nina Simone en vele anderen. Het optreden is vooral een ode aan deze ‘vergeten’ componisten en tekstschrijvers. Klassiekers in een unplugged uitvoering. U zult zeker genieten en zeggen: wat een prachtige nummers zijn het nog steeds. Maar op deze middag brengen zij natuurlijk ook meerdere kerstklassiekers om alvast in de stemming te komen voor de komende kerstdagen.

Three of Us bestaat uit Astrid Botman zang, Evert Sijm (Blue Star) akoestische en klassieke gitaar en Erwin van Osch (Back in the Groove) maakt het trio compleet als speler op de bugel en trompet. Al met al zeker de moeite waard om 24 december naar het gemeentehuis te komen om van hun bijzondere repertoire te gaan genieten.

Het optreden is van 14.00 -16.00 uur, de zaal gaat open om 13.30 uur. Er zijn slechts 50 plaatsen beschikbaar, dus reserveren wordt aangeraden.

Kaarten à € 6,00 (inclusief koffie/thee voor aanvang) reserveren: cam.berkhout@quicknet.nl of telefonisch 0228-582377.

Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw; graag even vermelden bij het reserveren.

 


Expositie in het Oude Raadhuis
Schilderclub Pigment en keramiek Bets de Vries

Zaterdag 25 november stelt Stichting Oud Wervershoof het Oude Raadhuis weer open voor publiek. Naast de blijvende foto-expositie van de werken van Gerrit Grooteman en enkele originele schilderijen van deze schilder, exposeren hier iedere maand enkele plaatselijke kunstenaars.  Lees verder

 


Koffieconcert in het Oude Raadhuis met Combolero

Voel de harteklop van de Cubaanse Son en beweeg mee op de Colombiaanse Cumbia tijdens het koffieconcert van Combolero op zondagmiddag 12 november in het Oude Raadhuis van Wervershoof. Lees verder


Expositie in het Oude Raadhuis

Schilderijen van Jan Wenners en Big Ladies van Gertruud Hartog

Op zaterdag 28 oktober is het Oude Raadhuis weer opengesteld voor het publiek. Onze exposities tijdens de openstellingen op iedere laatste zaterdag van de maand hebben dit jaar een heel gevarieerd aanbod. Naast de blijvende foto-expositie van de werken van Gerrit Grooteman en enkele originele schilderijen van deze schilder, hebben we iedere keer plaatselijke kunstenaars uitgenodigd.

Aankomende zaterdag zijn de schilderijen van Jan Wenners en de beelden ‘Big Ladies’ van Gertruud Hartog-Knijn te bewonderen.
Jan Wenners is ruim 42 jaar actief geweest in de grafische industrie. In zijn vrije tijd heeft hij altijd al  getekend en geschilderd, waarin hij autodidact is. Hij schildert alleen onderwerpen die hem raken. Zijn schilderijen met als onderwerp tuinders en schuiten zijn ontstaan uit een stukje jeugdsentiment. Opgegroeid als tuinderszoon, met sloten rondom het huis, hebben schuiten en water hem altijd al aangetrokken. Een ander boeiend onderwerp is voor hem het portret, waarbij hij niet alleen de gelijkenis, maar ook het treffen van de persoonlijkheid een grote uitdaging vindt.

Gertruud Hartog is al vele jaren actief op creatief gebied. Nadat ze zich jarenlang bezig hield met allerlei verschillende kunstvormen heeft ze uiteindelijk haar passie gevonden in het maken van beelden van vrouwen met een maatje meer. Onder de naam Big Ladies ontwerpt ze krachtige vrouwenfiguren welke eigenwaarde en vrolijkheid uitstralen. Beelden van vrouwen met een vol figuur, in allerlei verschillende houdingen. De meeste van hen dragen een badpak dat in vele kleuren beschilderd is. Meer informatie: www.gertruudhartog.nl

Ook het archief is open, waar we u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.


Koffieconcert The Family Tree in het Oude Raadhuis

Nadat het concert vorig jaar door omstandigheden niet door kon gaan, strijkt nu op zondag 8 oktober The Family Tree neer op eigen bodem. Wervershoofse zangers Jeffrey Oud en Richard de Beer vormen het vocale hart van deze bijzondere formatie aangevuld door de vocale kwaliteiten van Daniël Guilliamse die daarbij gitaar en peddle steel bespeelt. Axel Stoit zorgt voor de onmisbare finishing touch op zijn basgitaar. Lees verder


Open Monumentendag en tevens opening nieuwe expositie 2017-2018

Op zaterdag 9 september 2017 neemt het Oude Raadhuis weer deel aan de Open Monumentendag. We hebben het thema van dit jaar: ‘Boeren, burgers en buitenlui’ invulling gegeven met een foto-expositie van de werken van onze plaatselijke kunstenaar
Gerrit Grooteman (1923-1999). Deze schilder heeft in zijn leven heel veel op het schilderslinnen vastgelegd van de boeren, burgers en buitenlui in en om Wervershoof. Behalve zo’n 250 foto’s zijn er die dag een groot aantaloriginele schilderijen en tekeningen
te bewonderen.
Ook het monument zelf, het voormalige Raadhuis, is een bezoekje waard. Bij de opening in 1940 werd dit pand gezien als een van de mooiste in Westfriesland en niet zonder reden. Architect Siebers, vooraanstaand architect, heeft tot in de kleinste details het
gebouw ontworpen, tot aan de asbak op het bureau van de burgemeester Raat.
Van 11.00 tot 17.00 uur bent u van harte welkom.


Nieuwsbrief september 2017 is hier te downloaden


Je kenne nag best voor de krame langs

Als dat tegen je wordt gezegd, weet iedere Westfries(in): ik zie er nog goed uit. In het oude Raadhuis kunnen we echter iedere laatste zaterdag van de maand, dus ook aanstaande zaterdag, voor de kramen langs, om de expositie ‘Wervershoofse kermis in de vorige eeuw’ te bezichtigen. Met ruim 200 kermisfoto’s, de miniatuurdraaimolen van oud-kastelein Ru Botman, oude krantenberichten en een overzicht van (verdwenen) cafés kijken we terug op de Wervershoofse kermis over de hele vorige eeuw, die ook 100 jaar geleden al uitbundig werd gevierd. Zo berichtte de krant in 1907: ‘Dezer dagen vierde oud en jong feest; de kermis was in het land en voor kermispret is in ons dorp niemand ongevoelig. Zondag was dan ook verbazend druk. De kinematograaf maakte goede zaken. Nu, ’t was inderdaad de moeite waard; velen, die nimmer zoo iets zagen, konden er niet over uitgepraat komen. En grappig dat sommige nummers waren! Verder tal van onmisbare kramen en volle, overvolle herbergen. ‘t Ging alles gezellig en jolig er naar toe en dat is maar je ware.’  Al zijn de attracties dan heel erg veranderd, bij de Wervershovers zien we in 100 jaar weinig veranderingen, als het op kermis vieren aankomt; het gaat er nog steeds gezellig en jolig aan toe.

Als dat tegen je wordt gezegd, weet iedere Westfries(in): ik zie er nog goed uit. In het oude Raadhuis kunnen we echter iedere laatste zaterdag van de maand, dus ook aanstaande zaterdag, voor de kramen langs, om de expositie ‘Wervershoofse kermis in de vorige eeuw’ te bezichtigen. Met ruim 200 kermisfoto’s, de miniatuurdraaimolen van oud-kastelein Ru Botman, oude krantenberichten en een overzicht van (verdwenen) cafés kijken we terug op de Wervershoofse kermis over de hele vorige eeuw, die ook 100 jaar geleden al uitbundig werd gevierd. Zo berichtte de krant in 1907: ‘Dezer dagen vierde oud en jong feest; de kermis was in het land en voor kermispret is in ons dorp niemand ongevoelig. Zondag was dan ook verbazend druk. De kinematograaf maakte goede zaken. Nu, ’t was inderdaad de moeite waard; velen, die nimmer zoo iets zagen, konden er niet over uitgepraat komen. En grappig dat sommige nummers waren! Verder tal van onmisbare kramen en volle, overvolle herbergen. ‘t Ging alles gezellig en jolig er naar toe en dat is maar je ware.’  Al zijn de attracties dan heel erg veranderd, bij de Wervershovers zien we in 100 jaar weinig veranderingen, als het op kermis vieren aankomt; het gaat er nog steeds gezellig en jolig aan toe.

Ook het archief is open, waar we u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 13.00 – 16.00 uur. 

Bij de inzenders van de jubileumquiz waren drie inzenders met alle 25 antwoorden goed. Door loting kwam Anneke Breg-Swart als winnaar uit de bus. De beide andere goede inzenders, Jan Karsten en Jan Steltenpool (St. Pancras), ontvingen ook een attentie. Voor belangstellenden zijn de antwoorden nu te bekijken op onze website www.oudwervershoof.nl onder activiteiten/25-jarig jubileum.

 


Zaterdag 8 april Westfrieslanddag bij van der Valk Hoorn


John Farmers’ Whistles in het Oude Raadhuis.

Op 5 maart is alweer het laatste koffieconcert van dit seizoen in het Oude Raadhuis, met de Ierse formatie John Farmers’ Whistles. Deze Ierse band van Westfriese (grotendeels zelfs Wervershoofse) bodem, bestaat uit Bas Berkhout: zang, gitaar, banjo, mandoline, trekzak en een aantal typisch Ierse instrumenten als bodràn, low-whistle, tin-whistles en spoons, Dieuwke van Ophem: zang en percussie, Jeroen Aker: zang, gitaar en mondharmonica, Perry Ligthart: accordeon, zang en percussie en Annah Postumius, die de band in 2016 kwam versterken, op viool. Door haar komst werd het toch al aanzienlijke instrumentarium nog verder uitgebreid, met als resultaat een nieuw, fris en nog breder geluid.

John Farmers’ Whistles zorgt elke keer weer voor een heel gezellig optreden met werk van o.a. Dubliners, Fureys, The Corrs, The Poques, Joan Baez en Clannad. Prachtige ballades worden afgewisseld door vrolijke liedjes, met wiskey and beer als regelmatig terugkerende onderwerpen, en enkele instrumentale nummers. Tussendoor is er genoeg ruimte voor (muzikale) grapjes, zoals bij echte Ieren ook vaak het geval is. Door de gezellige opstelling in onze trouwzaal en de kleinschaligheid wordt de sfeer van een Ierse pub vrij aardig benaderd; ook daar treden de muzikanten vaak vrijwel tussen het publiek op.

De aanvang is 14.00 uur, de zaal gaat om 13.30 uur open. Kaarten à € 6,00, inclusief koffie/thee voor aanvang, zijn te bestellen bij Tiny Berkhout, 0228-582377 of cam.berkhout@quicknet.nl.

 

 


Het Westfries: over en uit?

Op 2 maart organiseert Stichting Oud Wervershoof in het oude Raadhuis weer haar jaarlijkse winterlezing, deze keer over het Westfriese dialect. Dat dialect wordt bijna niet meer gesproken. Het is duidelijk op zijn retour. Of toch niet? Waar, wanneer en door wie wordt er nog wel Westfries gepraat? En waarom? En hoe zal het over twintig jaar zijn? Henk Kok, Jaap Meester en Sjaak Steltenpool geven hierover hun mening.  

Jaap Meester is geboren in Lutjebroek en woont in Nibbixwoud. Hij is voorzitter van de stichting Creatief Westfries. Deze stichting beijvert zich voor het creatief gebruik van het Westfriese dialect. Onder de noemer ‘Teugen de wind in’ zal Jaap vertellen over hedendaagse activiteiten voor het behoud van het dialect.
Henk Kok, geboren in Spierdijk en woonachtig in Schagen, is neerlandicus en amateurtoneelspeler. Hij heeft veel belangstelling voor de ontwikkelingen van het dialect en doet daar ook onderzoek naar. Henk geeft een wetenschappelijke benadering van het Westfries en gaat onder meer in op regiolect en dialectnivellering.
Sjaak Steltenpool, geboren en getogen in Wervershoof, was basisschoolleerkracht. Hij is bekend als zanger/muzikant
van het Volksorkest en toert door de regio met zijn Westfriese quiz. Sjaak vertelt over ‘Dialect als vermaak’ en omlijst deze avond met enkele van zijn populairste liedjes. De avond wordt gepresenteerd door Ina Broekhuizen-Slot, schrijfster van Westfriese gedichten, verhalen en toneelstukken. Aanvang 20.00 uur.

Het aantal plaatsen in de oude raadzaal/trouwzaal is beperkt. Omdat we verwachten dat er voor deze winterlezing meer belangstelling zal zijn dan voor de vorige edities, werken we deze keer met kaartverkoop. Voor slechts 2,50 (en dat is dan ook nog inclusief koffie of thee voor aanvang) kunt u een plaats reserveren bij Tiny Berkhout ) 0228 582377 of per e-mail: cam.berkhout@quicknet.nl.

Download hier de nieuwe Nieuwsbrief van januari 2017 met alle activiteiten en weetjes van de Stichting Oud Wervershoof.


Oud Wervershoof viert 25 jarig jubileum

Op 2 februari 1992 is op initiatief van Piet Koomen de ‘Werkgroep Oud Wervershoof’ opgericht. Op zijn oproep in Binding reageerden Dora Mol, Nel Rustenburg, Jan Haakman, Dora Spruit en Jos Neefjes. Met Piet vormden zij de eerste Werkgroep.

Dit initiatief heeft er toe geleid dat de Werkgroep (in 2001 omgezet in ‘Stichting Oud Werverhoof’), 25 jaar later beschikt over o.a. een fotoarchief van ruim 10.000 foto,’s, veel filmmateriaal en een uitgebreid archief met historisch materiaal. Sinds twee jaar wordt er gewerkt aan een fotobeeldbank, waar inmiddels ruim 5000 foto’s en 800 bidprentjes op staan. Verder zijn er 20 edities van ‘ De Skriemer’ en 6 dvd’s ‘Van Ouds Her’ uitgebracht, waren er vele cultureel/historische lezingen, elf succesvolle Skriemer-presentarieavonden, en heel veel foto-exposities. De eerste fototentoonstelling was in 1995 met ‘Vijftig jaar Bevrijding’, waarna er nog vele volgden, zoals ‘Het Sociaal-Culturele leven in samenhang met de kerk 1900-1950’,  ‘175 jaar Brandweer’, de Wervershoofse Middenstand, ‘125 jaar Katholiek Onderwijs’, Boeren en tuinders, de trouw- en gezinsfoto’s van de glasnegatievencollectie van Foto Bot, Vervoer, 75 jaar Bevrijding, de schilderwerken van Gerrit Grooteman en Cornelis van Rootselaar en de huidige expositie ‘Wervershoofse Kermis in de vorig eeuw’.

Van een plekje op de zolder van De Schoof verhuisde de Stichting in 2012 naar het oude Raadhuis. Daar beschikken zij, naast het gebruik van de trouwzaal, over archiefruimte, de zolder, een vergaderkamer en expositieruimte. Hierdoor is het mogelijk geworden om een maandelijkse openstelling te houden, waarbij belangstellenden de trouwzaal, de foto-exposities en het archief kunnen bezoeken.

Het oude Raadhuis is nog steeds een geliefde trouwlocatie, waarvoor vrijwilligers van ‘Oud Wervershoof de bodewerkzaamheden verrichten. En de koffieconcerten, die inmiddels voor het derde jaar in de trouwzaal worden georganiseerd, trekken steeds weer volle zalen.

Stichting ‘Oud Wervershoof’ wil het 25-jarig jubileum graag met u vieren en we nodigen u dan ook van harte uit voor de feestelijke openstelling van deze maand bij de expositie ‘Wervershoofse kermis in de vorige eeuw’. Bij deze openstelling op zaterdag 28 januari en deze keer ook op zondag 29 januari is ook nu weer de miniatuurkermis van Marcel Deen te bewonderen. Voor de kinderen zijn er tevens kleine attracties en een suikerspin en de volwassenen willen we graag uitnodigen voor een kermisborrel met een stukje halve Abraham.

Voor het 25-jarig jubileum hebben we een fotoquiz met 25 fotovragen samengesteld, waarmee u uw kennis over Wervershoof door de jaren heen kunt testen en waarmee 25,- te verdienen is. De quiz kunt u ophalen tijdens de openstellingen op 28 en 29 januari, of downloaden via deze link

De openingstijd is beide dagen van 12.00 uur tot 16.00 uur.

 


Koffieconcert met Therése Kuin en Nico Veeken in het ‘Oude Raadhuis’.

Op zondag 22 januari organiseert ‘Stichting Oud Wervershoof’ weer een koffieconcert in de trouwzaal van het Oude Raadhuis.Dit concert wijkt iets af van voorgaande edities. Er treden deze middag namelijk twee solo-artiesten op, die ieder een half programma voor hun rekening nemen. Therése Kuin uit Andijk begeleidt zichzelf op gitaar en maakt af en toe ook gebruik van de geluidsband. Therése wisselt haar Nederlandstalige liedjes van o.a. Claudia de Breij af met Engelstalig werk van o.a. Amy Winehouse en Sarah McLachlan.

Nico Veeken geeft als het ware een ‘Coming home mini concert’. Zijn wieg stond namelijk op nauwelijks 25 meter afstand van de zaal waar hij deze middag optreedt. Nico zingt met begeleiding van een geluidsband ballads en lovesongs van o.a. Bee Gees, John Denver, Neil Diamond en Bryan Ferry.  

Hoewel Therése en Nico allebei solisten zijn, maken ze bij dit koffieconcert toch graag gebruik van de mogelijkheid om enkele duetten te zingen, die ze speciaal voor dit optreden hebben uitgezocht. Ze zijn in ieder geval van plan voor een gezellige en ontspannen muzikale invulling van de zondagmiddag te zorgen. Het concert begint om 14.00 uur. De zaal is vanaf 13.30 uur open. De entreeprijs is  € 5,00 inclusie koffie of thee bij aanvang. Er zijn slechts 50 plaatsen beschikbaar, dus reserveren wordt aangeraden: telefonisch 0228-582377, of per mail cam.berkhout@quicknet.nl.

 

 


Van een koude kermis thuis komen

Aankomend weekend kun je nog van een koude kermis thuis komen uit o.a. Gorinchem, Leeuwarden  of Bergen op Zoom. Maar je kunt ook even terug gaan in de tijd naar de vele warme Wervershoofse kermissen. Iedere laatste zaterdag van de maand is dit jaar tijdens de openstelling van het Raadhuis de foto-expositie ‘Wervershoofse Kermis in de vorige eeuw’ te bezichtigen. Met ruim 200 kermisfoto’s, oude krantenberichten en een overzicht van verdwenen cafés kijken we terug op de Wervershoofse kermis over de hele vorige eeuw, die ook 100 jaar geleden al uitbundig werd gevierd. Het publiek werd in die tijd weliswaar op heel andere wijze vermaakt, met de Kinematograaf, Bioscope, optocht met potsierlijke kleding, Circus Renseman, kramen en luchtschommel, maar ook toen al spraken de kranten over ‘stampvolle herbergen, waar het er gezellig en jolig aan toe ging’.

Tijdens de openstelling kunt u ook het archief bezoeken om foto’s te bekijken of eventueel een onderwerp dat u interesseert opzoeken in onze historische boeken. Alle zes dvd’s ‘Van ouds-her’ zijn nog te koop, evenals de meeste edities van de Skriemer.De openingstijd op zaterdag 29 oktober is van 13.00 uur tot 16.00 uur.

 


Koffieconcert met Coracle in het ‘Oude Raadhuis’

Zondag 13 november speelt de Ierse band Coracle weer in het Oude Raadhuis.

Wie ooit in een echte Ierse pub is geweest, kent het unieke Ierse sfeertje, waar muzikanten en publiek gewoon door elkaar zitten. De sfeer tijdens de koffieconcerten in onze mooie trouwzaal, waar slechts 50 plaatsen beschikbaar zijn, komt aardig in de buurt van die van de Ierse Pub.  De kleinschaligheid én de gezellige opstelling geeft telkens weer de indruk alsof de muzikanten en het publiek bij elkaar ‘op de koffie’ zijn. Bij een concert met Coracle waan je je al snel in Ierse sferen als de Ierse zanger Jim Spiers vol overgave het prachtige Danny Boy, The Dutchman, Song for Ireland en andere ballades ten gehore brengt, afgewisseld met de vrolijke liedjes, waar wiskey and beer regelmatig terugkerende onderwerpen zijn, en een enkel instrumentaal nummer.  Naast Jim is Coracle: gitarist Ron Newson, violist en mandolinespeler Piet Kolderman, bouzouki-speler en gitarist Theo Burghouts en dorpsgenoot Bas Berkhout op banjo, harmonica, trekzak, fluit en lepels, e.d.

Het concert is van 14.00 uur tot 16.00 uur en de zaal gaat open om 13.30 uur.

De kaarten à € 6,00, inclusief een kopje koffie/thee voor aanvang, zijn verkrijgbaar bij Tiny Berkhout, Zeeweg 42. Telefonisch reserveren: 0228-582377, of per e-mail: cam.berkhout@quicknet.nl

 

 


16 oktober 2016
Koffieconcert The Family Tree in het Oude Raadhuis afgelast!!!!!!!!

Op zondag 16 oktober zou The Family Tree een koffieconcert verzorgen in het oude Raadhuis. Wegens familieomstandigheden is dit alsnog afgelast.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Tiny Berkhout op 0228-582377 of via cam.berkhout@quicknet.nl.

Wordt verwacht: 13 november Ierse muziek met Coracle.


Stichting krijgt schenking van Carnavalsvereniging de Ratels.

Eind 2013 heeft de Carnavalsvereniging de Ratels na 50 jaar besloten om te gaan stoppen. Er bleek onvoldoende animo bij zowel de vereniging als vanuit het dorp Wervershoof om door te gaan met de activiteiten. Het geld dat nog in kas was is inmiddels verdeeld over onze Stichting en het Verzorgingshuis St.Jozef. Wij willen hier als stichting leuke dingen mee gaan doen, zoals het deels bekostigen van de jaarlijkse Skriemeravond of de nieuwe foto-expositie met als thema "Kermis in de vorige eeuw". Het bestuur van de Carnavalsvereniging wordt namens onze stichting hartelijk bedankt voor deze gift.


Open monumentendag 2016:  Foto-expositie "Wervershoofse kermis in de vorige eeuw".

Op 10 september is het Oude Raadhuis weer deelnemer aan de nationale Open Monumentendag.

Bij de opening van het Raadhuis in 1940 werd dit pand gezien als een van de mooiste in Westfriesland en niet zonder reden. Architect Siebers, vooraanstaand architect, heeft tot in de kleinste details het gebouw ontworpen, tot aan de asbak op het bureau van de burgemeester Raat.

Het thema dit jaar is ‘Iconen en Symbolen’.  Stichting Oud Wervershoof vond dat de wijd en zijd bekendstaande Wervershoofse Kermis heel goed in dit thema ondergebracht kon worden.

Door middel van  een expositie met ruim 200 kermisfoto’s, oude krantenberichten en een overzicht van verdwenen cafés kijken we terug op de Wervershoofse kermis over de hele vorige eeuw, die ook 100 jaar geleden al uitbundig werd gevierd. Het publiek werd in die tijd weliswaar op heel andere wijze vermaakt, met de Kinematograaf, Bioscope, optocht met potsierlijke kleding, Circus Renseman, kramen en luchtschommel, maar ook toen al spraken de kranten over ‘stampvolle herbergen, waar het er gezellig en jolig aan toe ging’.

Als extra bezienswaardigheid is deze dag ook de miniatuurkermis van Marcel Deen te bewonderen. De foto-expositie met de prachtige miniatuurkermis, die tot in de kleinste details is nagebouwd en waarin alles beweegt en is verlicht, maakt een bezoek aan het Oude Raadhuis op 10 september zeker waard. Het Raadhuis is open van 11.00 -16.00 uur.

De foto-expositie is ook de rest van het jaar te bekijken tijdens de openstellingen, iedere laatste zaterdag van de maand, maar de miniatuurkermis staat er alleen tijdens de Open Monumentendag.

 

 


Hank Williams-tribute band The Silo Drifters in het Oude Raadhuis.

Countryliefhebbers opgelet: zondagmiddag 10 april sluit Stichting Oud Wervershoof het koffieconcertseizoen in het Oude Raadhuis af met een optreden van de groep The Silo Drifters.

Kaarten à € 6,00 (inclusief koffie/thee voor aanvang) zijn verkrijgbaar bij Boetiek De Meerpaal, Dorpsstraat 78 of bij Tiny Berkhout, Zeeweg 42.

Telefonisch reserveren: 022858-2377. Per e-mail: cam.berkhout@quicknet.nl.
Voor meer informatie over de band klik hier.


Karin Wildoër in het Oude Raadhuis

Zondag 21 februari is er weer een koffieconcert in het Oude Raadhuis, deze keer met zangeres Karin Wildoër.

Telefonisch reserveren: 0228-582377, of per e-mail: cam.berkhout@quicknet.nl.

Klik hier voor meer informatie.

Voor deze gelegenheid is er ook nog een kleine foto-expositie opgesteld die aansluit bij het thema van deze avond: "Schaatsen en schaatssport van vroeger tot nu". De aanvang is 20.00 uur en "vol=vol".


Koninklijke onderscheiding voor Dora Mol-Commandeur

WERVERSHOOF - Bij de presentatie van jaarboek De Skriemer van Oud Wervershoof stond vrijdagavond ineens de schijnwerper op Dora Mol-Commandeur (68). Burgemeester Frank Streng was naar De Schoof gekomen om haar te onderscheiden. Ze is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

En dat is dik verdiend, want Dora Mol is altijd bezig. Gisteren nam ze afscheid van de redactie van De Skriemer, waar ze een onmisbare schakel was. Ook is en was ze actief bij Oud Wervershoof, bij de gym van VVW, in verzorgingshuis Sint Jozef, ze organiseerde de collecte van het Koningin Wilhelmina Fonds en rommelmarkten en concerten van St. Caecilia.


Voice Over in het oude Raadhuis

Op zondagmiddag 29 november a.s. is er in het oude Raadhuis weer een koffieconcert, deze keer met de close harmonygroep Voice-Over. Deze driemansformatie behoeft in Westfriesland nauwelijks meer introductie. Lees verder


Presentatie Skriemer 19

Vrijdagavond 20 november wordt in De Schoof de nieuwe Skriemer gepresenteerd. Zoals vertrouwd, zal de presentatie worden gedaan temidden van een feestelijk programma. En ook nu zullen de aanwezigen worden verrast met unieke optredens. Peter Swart zal ‘onnavolgbaar’ de avond in goede banen leiden en natuurlijk staat Sjaak Steltenpool garant voor de muziek. De presentatie van Skriemer 19, het middelpunt van de avond, zal weer op eigen wijze worden gedaan door Gerard Bot.

Daar omheen een verrassend programma. Met sketch en zang zullen verschillende verhalen uit de Skriemer levensecht worden gebracht door (oud) dorpsgenoten. Al deze artiesten zullen borg staan voor een echte dorpse, vermakelijke avond waar nog lang over zal worden nagepraat. De Skriemer zelf, die bol staat van de verhalen, is prachtig, grappig en informatief.

Direct na afloop is hij in de zaal verkrijgbaar. De verdere verkoop is bij Blokker en Movie Max Knijn. Op zaterdagmiddag 21 november is hij ook verkrijgbaar in het raadhuis, van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Daar is dan tevens de laatste mogelijkheid de ‘Bevrijdingsexpositie’ te bezoeken. De voorlaatste keer dat u onze expositie kan bezoeken is komende zaterdag, de 31e oktober. Van 13.00 tot 16.00 uur.

Vrijdagavond de 20e november gaan de deuren van De Schoof open om 19.30 uur en om 20.00 uur gaat het programma van start. Entree en eerste koppie zijn gratis. Graag tot ziens op 20 november.

 


Nieuw op deze website: Uw afkomst in kaart?


Wie zijn mijn voorouders? Heb ik misschien blauw bloed of een familiewapen? Veel mensen vragen zich dat af en gaan op onderzoek uit naar hun afkomst. Genealogie of stamboomonderzoek is populair. De gratis website www. MyHeritage helpt u om al die familiegegevens mooi in kaart te brengen. Klik hier voor een korte handleiding van dit gratis programma voor het maken van een stamboom.


Expositie in het Raadhuis

Stichting Oud Wervershoof ’70 jaar Bevrijding’.
Foto expositie over de  Bevrijdingsfestiviteiten van 1945.

Zoals overal in het land werd ook in Wervershoof de bevrijding in 1945 groots en uitbundig gevierd. De festiviteiten vonden verspreid over drie dagen plaats.

Op zondag 3 juni vond ‘s middags de herdenking van de gevallenen plaats bij een geïmproviseerd monument bij het gemeentehuis. Voorafgaand aan de herdenking was er een kinderoptocht vanuit Onderdijk en vanuit Andijk-West via de Werenfridusschool, eindigend bij het Raadhuis, waar de kinderen burgemeester Raat een welkomstlied toezongen en enkele kinderen hem, na het welkomstwoord van pastoor Busch, ook toespraken. De burgemeester had met zijn gezin de laatste zeven maanden van de oorlog namelijk moeten onderduiken.

Bij de herdenking, waaraan ook de fanfare en de zangvereniging St Theresia op imposante wijze hun medewerking verleenden, waren voor de nabestaanden van de oorlogsslachtoffers speciale zitplaatsen gecreëerd, terwijl er toespraken en kransen waren van de burgemeester en wethouders, diverse vertegenwoordigers van de plaatselijke- en districts- en landelijke afdelingen van het Verzet en de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Tezamen met de aanwezigheid van vele honderden dorpsgenoten is deze eerste herdenking ongetwijfeld een zeer indrukwekkende gebeurtenis geweest. Aansluitend maakte burgemeester Raat met zijn gezin een rondrit door het dorp.
Na de plechtigheid kon men gaan volksdansen op ‘het feestterrein’ en ‘s avonds waren er allerlei feestelijkheden in de danszalen.

Op 4 juni begonnen de festiviteiten alweer om 7 uur met een H. Mis in de kerk, waarna om 9.30 uur   een optocht van start ging. Hieraan werd per fiets, te voet of te paard en met maar liefst 34 versierde wagens  deelgenomen. Op de wagens waren allerlei taferelen uit de oorlog te zien, maar ook ‘Vrede’ werd op verschillende manieren uitgebeeld en vele andere onderwerpen. Deze optocht ging vanuit De Hoek via de Dorpsstraat en de Kagerdijk naar Onderdijk, tot aan het watergemaal en terug, en over de ‘Lagedijk’ weer naar het Raadhuis . ’s Middags waren er volksspelen op het voetbalveld voor kinderen in allerlei leeftijdsgroepen tot 18 jaar én voor gehuwde mannen. ’s Avonds vanaf 7(!) uur weer bal in de cafés en voor de gehuwden was er een optreden van een studentengroep in  het Jeugdhuis.

De derde dag ving alweer om 7 uur aan met een H. Mis, waarin werd gebeden voor behouden thuiskomst voor de vele jonge mannen die op dat moment nog werden vermist. Deze dag werd om 10 uur vervolgd met  ringsteken met paard en wagen én per fiets op de Lagedijk (de latere Simon Koopmanstraat), terwijl er voor de kinderen van de ‘bewaarschool’ een poppenkastvoorstelling was.  Ook deze middag waren er voor kinderen, ongehuwden boven de 18 jaar en de gehuwde dames weer volksspelen en de dag werd wederom besloten met bal in de cafés en de voorstelling in het Jeugdhuis. Ook de inwoners van St Jozef werden in de feestelijkheden betrokken.

Van al die feestelijkheden heeft onze plaatselijke fotograaf van weleer, Nico Bot, een uitgebreide fotoreportage gemaakt. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat na vijf jaar onderdrukking de vreugde uitermate groot was. Toch sta je bij het zien van de fotoreeks versteld hoe ons dorp het klaarspeelde om dit alles binnen een maand te organiseren, vooral als je daarbij bedenkt dat het de mensen in die dagen zowel aan geld als aan materiaal, eigenlijk aan alles, ontbrak.

Stichting  Oud Wervershoof heeft van de foto’s van de bevrijdingsfestiviteiten een tentoonstelling ’70 jaar Bevrijding’ samengesteld in het Raadhuis. Deze expositie is voor het eerst te bezichtigen op zaterdag 25 april, van 13.00  tot 16.00 uur.  Op dinsdag 5 mei Bevrijdingsdag is er een extra openstelling en verder kunt u hiervoor op de laatste zaterdag van mei en juni terecht.