Exposities

Expositie in het Oude Raadhuis

Schilderclub Pigment en glaskunst Annet Stibbe

Zaterdag 27 januari stelt Stichting Oud Wervershoof het Oude Raadhuis weer open voor publiek.

Naast de blijvende foto-expositie van kunstschilder Gerrit Grooteman, exposeren hier iedere maand enkele plaatselijke kunstenaars. Deze zaterdag zijn er schilderijen van schilderclub Pigment en glaskunst van Annet Stibbe te bewonderen.

Schilderclub Pigment is een groep van dertien personen, vrijwel allen afkomstig uit Wervershoof. Vijftien jaar geleden begonnen als leerlingen van De Blauwe Schuit, komen ze nu nog steeds één keer in de week op donderdagavond bij elkaar in De Schoof om samen te tekenen of schilderen. In november stelden al zes leden van de groep hun mooiste werk ten toon, deze zaterdag exposeren Sandra Roozendaal, Leony Koeman, Nel Stavenuiter en Anita Botman. Er wordt gewerkt met pen, pastelkrijt, acryl en olieverf, dus is er een breed scala aan kunstwerken te zien.

Annet Stibbe vertelt over haar werk:

Sinds een aantal jaren ben ik bezig met glasfusen. Dit doe ik in mijn atelier onder de naam Liéver Creatiéver. Glasfusen is een techniek die in de glaskunst wordt gebruikt waarbij stukjes of repen glas van dezelfde of verschillende kleuren worden samengevoegd door ze (gedeeltelijk) te versmelten. Dit gebeurt in een daarvoor bestemde oven. Het mooie van glas vind ik dat er altijd een glinstering in zit en zeker als er licht op of doorheen valt geeft het een prachtig effect. Zo nu en dan combineer ik glas met keramiek, waarbij je kunt spelen met vorm en kleur.
Ik geef ook workshops en elke keer weer zijn de deelnemers verbaasd over hoe mooi hun werk is als het klaar is….het gaat er ‘ruw en scherp’ in en komt er ‘zacht en glanzend’ uit!
Wilt u zelf komen bekijken hoe mooi glas kan zijn en wilt u er meer over weten, dan zie ik u graag op de expositie!

Ook het archief is open, waar we u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.

 


Expositie in het Oude Raadhuis

Schilderclub Pigment en keramiek Bets de Vries

 

Zaterdag 25 november stelt Stichting Oud Wervershoof het Oude Raadhuis weer open voor publiek. Naast de blijvende foto-expositie van de werken van Gerrit Grooteman en enkele originele schilderijen van deze schilder, exposeren hier iedere maand enkele plaatselijke kunstenaars.

Deze zaterdag zijn er schilderijen van schilderclub Pigment en keramiek van Bets de Vries te bewonderen. Schilderclub Pigment is een groep van dertien personen, vrijwel allen afkomstig uit Wervershoof.
Vijftien jaar geleden begonnen als leerlingen van De Blauwe Schuit, komen ze nu nog steeds één keer in de week op donderdagavond bij elkaar in De Schoof om samen te tekenen of schilderen. Zij stellen graag hun mooiste werken ten toon. Er wordt gewerkt met pen, pastelkrijt, acryl en olieverf, dus is er een breed scala aan kunstwerken te zien.

Bets de Vries vertelt zelf over haar keramiek:

Ongeveer 15 jaar geleden ben ik begonnen met het maken van keramiek. Na een bezoek aan de kunstenaar Jean Linard in La Borne in Frankrijk raakte ik geïnspireerd.  Ik vind het heerlijk bezig te zijn met klei. Handvormen en gedraaide vormen maken, ik vind het allemaal geweldig om te doen. De handvormen bouw ik op in mallen, met rollen en/of platen.  Het bakken van de klei gebeurt in een elektrische oven, het afwerken met glazuur of pigment doe ik ook in de elektrische oven, in een gasoven of met primitieve stook, zoals raku, pitfire en smoorton. Er zijn heel veel mogelijkheden de klei te bewerken. Zie ook www.atelierbd.nl

Ook het archief is open, waar we u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.

 


Expositie in het Oude Raadhuis

Schilderijen van Jan Wenners en Big Ladies van Gertruud Hartog

Op zaterdag 28 oktober is het Oude Raadhuis weer opengesteld voor het publiek. Onze exposities tijdens de openstellingen op iedere laatste zaterdag van de maand hebben dit jaar een heel gevarieerd aanbod. Naast de blijvende foto-expositie van de werken van Gerrit Grooteman en enkele originele schilderijen van deze schilder, hebben we iedere keer plaatselijke kunstenaars uitgenodigd.

Aankomende zaterdag zijn de schilderijen van Jan Wenners en de beelden ‘Big Ladies’ van Gertruud Hartog-Knijn te bewonderen.
Jan Wenners is ruim 42 jaar actief geweest in de grafische industrie. In zijn vrije tijd heeft hij altijd al  getekend en geschilderd, waarin hij autodidact is. Hij schildert alleen onderwerpen die hem raken. Zijn schilderijen met als onderwerp tuinders en schuiten zijn ontstaan uit een stukje jeugdsentiment. Opgegroeid als tuinderszoon, met sloten rondom het huis, hebben schuiten en water hem altijd al aangetrokken. Een ander boeiend onderwerp is voor hem het portret, waarbij hij niet alleen de gelijkenis, maar ook het treffen van de persoonlijkheid een grote uitdaging vindt.

Gertruud Hartog is al vele jaren actief op creatief gebied. Nadat ze zich jarenlang bezig hield met allerlei verschillende kunstvormen heeft ze uiteindelijk haar passie gevonden in het maken van beelden van vrouwen met een maatje meer. Onder de naam Big Ladies ontwerpt ze krachtige vrouwenfiguren welke eigenwaarde en vrolijkheid uitstralen. Beelden van vrouwen met een vol figuur, in allerlei verschillende houdingen. De meeste van hen dragen een badpak dat in vele kleuren beschilderd is. Meer informatie: www.gertruudhartog.nl

Ook het archief is open, waar we u graag van dienst zijn als u daar iets wilt opzoeken of foto’s wilt bekijken. Voor bezoekers voor wie het traplopen een bezwaar is, is er een lift in het gebouw. Als wij boven even een seintje krijgen, helpen we u graag. We zijn open van 11.00 – 16.00 uur.

 


Veel belangstelling tijdens Open Huis op zaterdag 30 september

Tijdens het sluitingsfeest van 200 jaar Wervershoof was ook het Raadhuis open voor onder meer een bezoek aan de nieuwe expositie van de kunstwerken van Gerrit Grooteman. Over belangstelling viel niet te klagen. Ruim 100 bezoekers kwamen een bezoekje brengen al dan niet in combinatie met deelname aan de reunie in de feesttent. Deze zaterdag waren ook nog zo'n 30 originele werken van Gerrit Grooteman te bewonderen. De expositie is tot en met eind juni 2018 iedere laatste zaterdag van de maand nog te bezoeken tussen 11.00 en 16.00 uur. De foto-expositie in de trouwzaal blijft het hele jaar hetzelfde maar naast de eigen werken van Gerrit Grooteman zullen vanaf eind oktober iedere maand verschillende lokale kunstenaars / hobbyisten hun creatieve werk laten zien. We hopen op veel belangstelling tijdens deze open dagen.

 


Open Monumentendag zaterdag 9 juni

Op zaterdag 9 september neemt het Oude Raadhuis weer deel aan de Open Monumentendag.
We hebben het thema van dit jaar: ‘Boeren, burgers en buitenlui’ invulling gegeven met een foto-expositie van de werken van onze plaatselijke kunstenaar Gerrit Grooteman (1923-1999). Deze schilder heeft in zijn leven heel veel op het schilderslinnen vastgelegd van de boeren, burgers en buitenlui in en om Wervershoof. Behalve zo’n 250 foto’s zijn er die dag een groot aantal originele schilderijen en tekeningen te bewonderen.
Ook het monument zelf, het voormalige Raadhuis, is een bezoekje waard. Bij de opening in 1940 werd dit pand gezien als een van de mooiste in Westfriesland en niet zonder reden. Architect Siebers, vooraanstaand architect, heeft tot in de kleinste details het
gebouw ontworpen, tot aan de asbak op het bureau van de burgemeester Raat.
Van 11.00 tot 17.00 uur bent u van harte welkom.


Expositie/openstelling 2017-2018

De fototentoonstelling, zoals hierboven beschreven, blijft het hele jaar te bezichtigen tijdens de openstellingen op de laatste zaterdag van de maand. Behalve bij de openstelling van 30 september bestaat de expositie dan echter nog alleen uit de foto’s en
slechts enkele originele kunstwerken, die in de Raadzaal te bezichtigen zijn. Voor onze andere ruimte hebben we lokale kunstenaars uitgenodigd om te exposeren tijdens de maandelijkse openstellingen, zodat we dit seizoen een heel gevarieerd expositieaanbod zullen hebben. Openingstijd: iedere laatste zaterdag van de maand (m.u.v. de maanden december, juli en augustus) van 11.00-16.00 uur.
 

De voorlopige agenda ziet er als volgt uit:

9 en 30-09: Gerrit Grooteman
28-10       : Jan Wenners: Schilderijen en Gertruud Hartog-Knijn: Keramiek Big Ladies
25-11       : Schilderclub ‘Pigment’ en Bets de Vries: Keramiek
27-01       : Schilderclub ‘Pigment’ en Annet Stibbe: Glassierkunst
24-02       : Liesbeth Pouw en Gertruud Botman(schilderwerk)
                   Marian Doodeman: Speksteen
31-03       : Annette Spigt (schilderwerk)
28-04       : Cursisten Bets de Vries (keramiek)
26-05       : Hermien, Annie en Ria Wissink:Textielkunst en schilderijen.
30-06       : Ankie van Lier portretten in pastelkrijt
Nog niet alle exposanten zijn op dit moment bekend.
De exposanten van de niet ingevulde data worden via de volgende Nieuwsbrief en Binding bekend gemaakt.


Op deze laatste zaterdag van de maand kunt u:

  • een steeds wisselende foto-expositie bekijken van oude foto's uit ons archief

  • een bezoek brengen aan ons archief en hier eventueel onderwerpen die u interesseren zelf opzoeken

  • in ons archief verschillende historische boeken bekijken

  • onze verzameling schilderijen van de Wervershoofse kunstschilders C. van Rootselaar en G. Grooteman bezichtigen

Hoewel dit al aanleiding voldoende is om langs te komen kunt u natuurlijk ook gewoon langskomen om het Raadhuis met zijn prachtige trouwzaal te bewonderen.

Verhuur trouwzaal

De trouwzaal kan eventueel ook gehuurd worden om zelf een expositie, muziek- of toneelvoorstelling te organiseren voor max. 50 bezoekers. Informatie hierover kunt u verkrijgen via contact.